Lech Walesa k prijímaniu utečencov. Na margo inej zaujímavej informácie

    0
    Zástava Poľska (Autor: APL)

    Gdanský starosta sa nachádza v neľahkej pozícii; usiluje sa o nastolenie nálady zmieru a tolerancie v atmosfére, v ktorej futbaloví fanúšikovia gdanského klubu vyvesujú transparenty znázorňujúce muža tmavej pleti kľačiaceho pred členom Ku-klux-klanu alebo fotografie Rudolfa Hessa.

    Adamowicz sa snaží zvrátiť trend v Poľsku, ktorý je doteraz nastavený výrazne protiimigračne. Napríklad podľa súčasného lídra vládnucej poľskej strany Právo a spravodlivosť Jaroslawa Kaczyńského prinášajú migranti do Európy „všemožných parazitov a prvoky“. A v marci demonštranti v meste Bialystok vo východnom Poľsku verejne pálili podobizeň Angely Merkelovej.

    Ďalšia populistická strana Kukiz’15, na čele ktorej stojí známy poľský spevák Pawel Kukiz, ktorý skončil v minuloročných prezidentských voľbách na treťom mieste, nedávno vypustila do obehu petíciu s cieľom zvrátiť prísľub Poľska prijať 7 600 utečencov zo Sýrie. Liberálnejšie hlasy zase požadujú prijímať len kresťanov.

    K politike sociálneho zmieru gdanského starostu Pawela Adamowicza sa v rozhovore pre britský The Guardian nedávno vyjadril aj všetkými uznávaný líder poľskej Solidarity a neskorší prezident Lech Walesa. Reportérom priznal, že starostovou politikou otvorenej náruče „si nie je úplne istý“. „Poľsko je chudobná krajina; nie je tu dostatok ubytovacích kapacít ani pracovných miest. Mnoho ľudí tu ide od výplaty k výplate. Až starostu stretnem, spýtam sa ho, či si tú svoju politiku dostatočne premyslel,“ povedal Walesa britským novinárom.

    Adamowiczovým hlavným spojencom v jeho úsilí je gdanské Centrum podpory pre utečencov, ktoré bolo založené pred štyrmi rokmi s cieľom lepšie integrovať utečencov do poľskej spoločnosti. Starosta sa snaží dosiahnuť, aby centrum spoločne so štátnymi inštitúciami vyvinulo integračný model pre celé mesto.

    Gdansk má okolo 460 000 obyvateľov, z ktorých má len asi 15 000 iný pôvod ako poľský. Väčšina z nich v uplynulých 25 rokoch prišla z Ukrajiny, Čečenska, Gruzínska, Sýrie a Bieloruska. Najviac problémov s integráciou majú údajne muži z Afriky, ktorých kultúra je natoľko odlišná, že im integrácia do poľskej spoločnosti robí veľký problém.

    Aj napriek rastúcim prejavom xenofóbie v Poľsku sa však Adamowiczovi podarilo vytvoriť alianciu s ďalšími poľskými starostami, ktorí majú podobný pohľad na imigračnú problematiku. Konkrétne ide o starostov miest Vroclav a Walbrzych, s ktorými sa snaží koordinovať svoj postup. Gdanský starosta verí, že obyvatelia prístavného poľského mesta majú „špeciálnu DNA“, čo im dáva väčšiu toleranciu voči novým vplyvom. „Pred rokom 1945 tu všetci hovorili po nemecky. Potom boli všetci títo ľudia presunutí a nahradení inými. Moja rodina je napríklad z Litvy,“ objasnil svoje pohnútky starosta.

    - Reklama -