Legendárny novinár Jan Petránek to medzi ľuďmi rozbehol na tému Rusko aj “bývalý priateľ Václav Havel”

    0
    Jan Petránek (Autor: Hans Štembera)

    Návštevníci akcie tak napríklad mohli počuť, prečo sa Nemci viac nebúria proti kontroverznej politike kancelárky Merkelovej. “Ak sa bude politický vodca správať panovačne a pritom robiť aj nehorázne chyby, čaká ho vo Francúzsku dozaista revolúcia, v Nemecku ale národ sklopí uši a pôjde za ním,” konštatoval elitný spravodajca Petránek, ktorý vidí migračnú krízu ako ďalšie kopenie sa zásadných chýb špičkových európskych a svetových politikov, ktorí sa vraj snažia vidieť vývoj súčasných udalostí len čiernobielo, keď Východ je už z podstaty zlý a Západ vždy skvelý. Práve optimisticky sa nevyjadril ani k súčasnej situácii v Česku: “Musím povedať, že môj bývalý veľmi dobrý priateľ Václav Havel, bohužiaľ, neustrážil privatizáciu, keď sa rozpredalo české rodinné striebro. Kde je český textil alebo kvalitný zbrojársky priemysel, ktorý bol schopný vyrobiť aj unikátny radar Tamaru? Naozaj veľmi si vážim názory ekonómky Ilony Švihlíkovej, ktorá tvrdí, že z Česka sa stala postupom času len kolónia.” Do protikladu potom postavil známy politický komentátor Čínu, ktorá na rozdiel od Česka išla od roku 1989 ekonomicky strmo nahor vďaka svojej veľmi otvorenej hospodárskej stratégii. “Čína dnes veľmi účelne i užitočne investuje. Postavila napríklad v Afrike, ktorá má viac ako miliardu obyvateľov, železnice, cesty a tiež mnoho nemocníc, kde pôsobia aj ich lekári,” uviedol Jan Petránek.

    Putin sa hlavne snaží, aby sa mu Rusko nerozsypalo

    Tvrdej kritike podrobil špičkový novinár najmä západné mocnosti a USA, nešetril však ani bývalé ruské vedenie. “Zdá sa mi, že v Anglicku aj Francúzsku vládnu starí kolonisti. Bývalý vodca Líbye Muammar Kaddáfí oficiálne vyhlásil, že finančne podporoval prezidentskú kampaň francúzskeho prezidenta Sarkózyho, a to keď na neho už štartovali francúzske lietadlá. Kaddáfí tiež rokoval s Čínou, že chce preinvestovať 80 miliárd dolárov na modernizáciu infraštruktúry. Terajšia neskorá ľútosť a priznanie chyby prezidenta Obamu, čo sa týka zvrhnutia líbyjského režimu, je už zbytočnou vecou; bolo to totiž tiež jedným z faktorov, ktorý naštartoval migračnú krízu,” vysvetľoval dlhoročný zahraničný dopisovateľ.

    Azda najviac sa dostal Ján Petránek “do varu”, keď sa zamýšľal nad súčasnou situáciou v Rusku. “Jeľcin svojou privatizačnou politikou spôsobil Rusku väčšie hospodárske straty ako Nemci za II. svetovej vojny. Putin sa to od začiatku svojho vládnutia zúfalo snaží dať do poriadku, aby sa Rusko nerozsypalo. Stále je tam v určitých oblastiach infraštruktúra v strašnom stave a teraz k tomu, samozrejme, prispeli aj ekonomické sankcie a klesajúca cena surovín. Ak by sa Rusko zrútilo a ľudia by z neho aj z okolitých štátov začali utekať, tak taká migračná kríza by nás už úplne pohltila,” informoval novinár a ešte doplnil: “Strašenie Ruskom je obrovská hlúposť, veď je ekonomicky vyčerpané a mnoho obyvateľov tam dnes má veľké existenčné problémy. Kedysi mal Sovietsky zväz päť miliónov vojakov, dnes ich má Rusko asi 700-tisíc. Ako si niekto môže vôbec myslieť, že by Rusi mohli prepadnúť Západ, ktorý má v NATO i svojich armádach ďaleko viac vojakov a je lepšie vyzbrojený? To je rovnako pravdepodobná úvaha ako to, že by som ja mohol vo svojom veku zastúpiť vo futbalovej reprezentácii miesto Tomáša Rosického. Hnevám sa preto aj na nášho generála Petra Pavla, ktorý prehlasuje, že náš najväčší a najnebezpečnejší nepriateľ je teraz práve Rusko. Nech si vezme, preboha, kalkulačku a spočíta si počty vojakov a množstvo strategických zbraní. Alebo si myslí, že Rusi taja nejakú zázračnú výzbroj? Technicky na tom nie sú najlepšie, celkom často im tam niečo spadne, či už lietadlá, či rakety.”

    Turecko je vraj stále rozpínavejšie…

    Počas besedy dostal Jan Petránek rad otázok týkajúcich sa ruskej okupácie Krymu aj k Petránkovému verejnému oznámeniu, že tam USA pripravovali výstavbu vojenských objektov. “Porošenko chcel Rusov zatlačiť od mora ďalej a nad flotilami by namiesto ruských vlajok viali štandardy NATO. Vojská Severoatlantickej aliancie by potom mali do Moskvy a iných veľkých miest takmer tak blízko, ako je vzdialenosť z Prahy do Ostravy. Samozrejme, že na Kryme už pôsobili agenti CIA, ktorí pripravovali pôdu aj pre výstavbu strategických budov. To nemohol Putin pripustiť. Zabezpečenie rusko-ukrajinskej hranice je pre Moskvu absolútne kľúčové,” vyhlásil známy televízny aj rozhlasový spravodajca. Ten vidí ruské angažovanie sa v sýrskom konflikte predovšetkým ako snahu zabrániť rozšíreniu islamského terorizmu na území Ruska a jeho susedných moslimských krajín.

    Ako nebezpečnú tiež označil situáciu okolo súčasného Turecka, keď prezident Erdogan usiluje vytvoriť mocnosť podobnú bývalej Osmanskej ríši. “Zakladateľ moderného Turecka Mustafa Kemal Atatürk sa určite obracia v hrobe, lebo on chcel vytvoriť sekulárny štát, a jeho krajina sa čím ďalej viac islamizuje. Turecko navyše spolupracuje aj s teroristickými organizáciami, ako je napríklad al-Nusrat, a je dosť rozpínavé. Je dobre, že francúzska vláda dala Erdoganovi jasne najavo po zostrelení ruského lietadla, že v prípadnom konflikte zostane sám, že mu NATO nepomôže,” spresnil Petránek a doplnil, že sa mu nepáči ani postoj Turkov voči Kurdom, ktorí by si už zaslúžili svoj vlastný štát, o ktorý sa usilujú od I. svetovej vojny.

    V závere besedy prišla reč aj na prezidentské voľby v USA. Skúsený zahraničný spravodajca sa najmä čudoval nad niektorými vyhláseniami Donalda Trumpa, ktorý uviedol, že by chcel zrušiť NATO a prestať sa venovať politickým záležitostiam inde vo svete vôbec. Ako sa vyjadril, veľmi sa týmto slovám nedá veriť. “Veľmoci chcú vždy dominovať a my by sme nemali dôverovať tým, ktorí nám chcú vnucovať svoju vôľu,” dodal Jan Petránek.

    - Reklama -