Teroristi z 11. septembra mali podporu zvnútra USA. Tvrdí to bývalý americký senátor a nalieha na odtajnenie správy, ktorá môže zahýbať dejinami

    0
    Dvojičky, symbol Manhattanu, zničil teroristický útok z 11. septembra 2001. (Autor: Reprofoto, Facebook)

    Americký prezident Barack Obama pricestoval dnes na oficiálnu návštevu Saudskej Arábie. Jeho cesta prichádza v čase napätých vzťahov medzi Washingtonom a krajinami Perzského zálivu. Vyše 70-ročné strategické partnerstvo Rijádu a Washingtonu je pravdepodobne najviac naštrbené od arabsko-izraelskej vojny v roku 1973, analyzuje BBC. Dôvodom nie je iba podpora zo strany USA pre stiahnutie sankcií voči Iránu, ktorý je úhlavným rivalom Saudskej Arábie v oblasti Zálivu. Prekážkou je aj nedávny návrh zákona z dielne amerických politikov, ktorý by umožňoval občanom USA žalovať Rijád v súvislosti s teroristickými útokmi z 11. septembra 2001.

    Utajená saudská konexia?

    V súvislosti s pripravovaným zákonom žiada od Obamu americká verejnosť, ale aj Kongres, aby zverejnil 28 utajených strán dokumentu z vyšetrovania útokov z 11. septembra 2001. Politici, ktorí sa na nich podieľali totiž naznačujú, že utajené strany by mohli dokazovať napojenie širokej siete ľudí, ktorí pripravovali atentáty, na Saudskú Arábiu.

    Správa vyšetrovacej komisie Kongresu dospela k záveru, že 15 z 19 únoscov bolo zo Saudskej Arábie, dôkazy o prepojení na vládu Saudskej Arábie sa údajne nenašli. Iba 28 z pôvodných o 800 strán textu však zostáva utajených a práve tie majú odhaľovať niektoré zarážajúce skutočnosti.

    Ak si myslíte, že by to zvládli ľudia bez strednej školy….

    Jedným z členov vyšetrovacej komisie bol už bývalý americký senátor Bob Graham. „Myslím si, že nie je možné veriť, že 19 ľudia, väčšina z ktorých ani nehovorila anglicky a ani predtým nenavštívila Spojené štáty, z ktorých mnohí nemali ani stredoškolské vzdelanie, by mohli vykonať takúto komplikovanú operáciu bez toho, aby dostali nejakú podporu zvnútra Spojených štátov,“ povedal Graham v programe 60 minutes americkej televíznej stanice CBS.  Napriek viazanosti mlčanlivosťou na otázku reportéra, či atentátnici mali pomoc Graham odpovedal súhlasne. Keď sa reportér spýtal Grahama či tým myslí saudskú vládu, bohatých ľudí alebo saudské charity, Graham reagoval: „Všetkých spomenutých“.

    Graham sa teraz domnieva, že rola Saudov pri útokoch bola zámerne zamlčaná s cieľom ochrániť dôležité, avšak komplikované spojenectvo medzi USA a touto wahábistickou teokraciou.

    Saudský diplomat v hľadáčiku

    Ďalší člen komisie, bývalý kongresman Tim Roemer zase pripomína, že dvaja z útočníkov sa stretávali s istým Fahadom al-Thumairym, ktorý pracoval ako diplomat na ambasáde Saudskej Arábie. Thumairy zase udržiaval pravidelný kontakt s mužom menom Omar al-Bayoumi. Ide o tajomného zamestnanca v saudskej leteckej spoločnosti, ktorého príjem pochádzal priamo od saudskej vlády. Bayoumi podporoval budúcich únoscov finančne a zaistil im aj miesto v kurzoch pilotovania a anglického jazyka. Exsenátor Graham verí, že Bayoumi bol tajný agent Saudskej Arábie. Na svoje tvrdenie ma jednoduché odôvodnenie. „V záznamoch FBI bol ako saudský agent zapísaný ešte pred 11. septembrom,“ ozrejmuje.

    Vláda prezidenta Baracka Obamu lobuje proti zákonu, ktorý by umožňoval Saudov zažalovať. Aspoň oficiálne argumentuje tým, že zákon by bol precedentom, ktorý by mohli prijať aj ďalšie krajiny a eventuálne tak stíhať amerických občanov v zahraničí. Rijád už pohrozil, že ak bude zákon, ktorý ma podporu demokratov aj republikánov, schválený, odpredá svoje americké aktíva v hodnote 750 miliardov dolárov. Týmto krokom by sa totiž vyhla, aby boli tieto zdroje „zmrazené“ americkými súdmi. Ekonomicky by tým však Saudská kráľovstvo poškodilo nielen USA, ale aj seba, väčšina odborníkov si preto myslí, že Saudi iba blufujú.

    Pri útokoch z 11. septembra 2001 použili únoscovia dopravné lietadlá ako zbrane. Dva stroje teroristi naviedli na budovy Svetového obchodného centra v New Yorku, tretí stroj vrazil do budovy Pentagónu a posledný sa zrútil v štáte Pennsylvánia. Útoky si vyžiadali viac ako 3-tisíc obetí.

    Autor: ZP, SITA

    - Reklama -