VIDEO Imigranti šikanujú Grékov. Zriadili si kontrolné stanoviská a hrajú sa na policajtov

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Šokujúca reportáž gréckej televízie ukazuje imigrantov okupujúcich cestu v blízkosti tábora. Protestujú tak proti opatreniam, ktoré im zabraňujú prekročiť grécko-macedónske hranice. „Vždy, keď sa nákladné auto snaží prekročiť hranicu, zastavia ho,“ povie reportérka a následne televízia ukáže zábery otáčajúceho sa nákladiaka.

    Neprejdeš, aj keď si Grék

    Ďalšieho vodiča nákladiaka vypočúvajú imigranti, pričom sa ho pýtajú na cieľ jeho cesty. Keď im odpovie, že prepravuje ovocie do Švédska, zareagujú jednoznačne: „Nie.“ Nespokojný vodič im dokonca ukáže svoj preukaz totožnosti, aby dokázal, že je gréckym občanom. Márnu snahu však vzdá a nakoniec odíde, aby hľadal inú cestu.

    Onedlho potom prídu proimigrantskí aktivisti, aby rozdali jedlo nelegálnym imigrantom, ktorí bránia v legálnom prechode gréckym občanom.

    Reportáž gréckej televízie

    Keď sa reportérka spýta aktivistov na krajinu, z ktorej pochádzajú, jeden z dobrovoľníkov zareaguje takto: „Prečo chceš vedieť, z akej krajiny som? Čo na tom záleží?“

    Najšokujúcejšou časťou videa je pravdepodobne to, že Gréci ochotne ukazujú svoje doklady ľuďom, ktorí ani len nie sú občanmi ich krajiny.

    Dlhodobá eskalácia

    Situácia v tábore Idomeni, ktorý leží pri macedónsko-gréckej hranici, sa čoraz viac vyhrocuje. Koncom februára sme informovali o tom, ako imigranti z tábora baranidlom prerazili bránu plota, ktorý vystavali macedónske bezpečnostné zložky. „Pustite nás, pustite nás! Chceme prejsť!“ skandovali migranti. Macedónska polícia použila slzotvorný plyn a omračujúce granáty a migrantov zahnala.

    Napätie na hranici eskalovalo aj minulý týždeň, keď sa skupina približne 30 rozhnevaných migrantov pokúsila pomocou diek prekonať hraničný plot z ostnatého drôtu. Macedónska polícia ich opäť rozohnala slzotvorným plynom a omračujúcimi granátmi. Podobné nepokoje vypukli už v minulú nedeľu, keď sa do Macedónska snažilo násilím preniknúť podľa rôznych odhadov 500 – 3 000 utečencov z Idomeni, kde čakajú na možnosť pokračovať ďalej do Európy. Migranti hádzali na políciu kamene a skaly. Macedónske bezpečnostné sily použili slzotvorný plyn, omračujúce granáty, gumové projektily a vodné delá. Pri zásahu, ktorý grécka strana ostro odsúdila, sa zranili stovky ľudí. Macedónsko od februára vpúšťa na svoje územie vždy iba hŕstku ľudí.

    V reakcii na narastajúce napätie Grécke ozbrojené sily minulý týždeň v okolí Idomeni absolvovali rozsiahle neohlásené manévre. V pohraničnom regióne je umiestnená grécka motorizovaná brigáda rýchleho nasadenia, ako aj výsadkárska brigáda.

    Začiatkom apríla ParlamentnéListy.sk informovali aj o bizarnom prípade, ako idomenskému farmárovi Lazarosovi Oulisovi došla trpezlivosť. Vzal traktor a začal orať na svojom poli, na ktorom nateraz ilegálne kempuje vyše 12-tisíc utečencov. Pri svojej práci poničil niekoľko stanov.

    - Reklama -