Historické voľby v nemeckom Sasku. Z marcových volieb vzíde po prvý raz koalícia CDU – SPD – Zelení

    0
    Ilustračné foto: vlajka Nemecka a vlajka EÚ (Autor: SITA)

    Krajinskí lídri Kresťanskodemokratickej únie (CDU), Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) a Zelených sa dnes v Magdeburgu definitívne dohodli na koaličnej zmluve a rozdelení jednotlivých rezortov.

    V piatok a v sobotu by mali dať spolupráci týchto troch strán formálne zelenú ešte zjazdy všetkých subjektov. Po tomto schválení by už v pondelok nemalo nič brániť znovuzvoleniu krajinského premiéra Rainera Haseloffa (CDU) do funkcie na ďalšie päťročné volebné obdobie.
    Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

    CDU, ktorá je v Sasku-Anhaltsku pri moci od roku 2002, si napriek miernym stratám udržala v marcových voľbách postavenie najsilnejšieho subjektu so ziskom 29,8 percenta hlasov. Podstatne horšie dopadli sociálni demokrati z SPD, ktorí získali iba 10,6 percenta hlasov, čo je takmer desaťpercentný prepad. Doterajšia veľká koalícia tak nezískala potrebnú väčšinu hlasov a musela do krajinskej vlády prizvať aj Zelených, ktorí napriek istým stratám zvládli s 5,2 percenta hlasov presiahnuť hranicu zvoliteľnosti.

    V Sasku-Anhaltsku sa euroskeptická Alternatíva pre Nemecko (AfD) profitujúca z utečeneckej krízy stala druhou najsilnejšou stranou so ziskom viac ako 24 percent hlasov. Podľa analytikov sa niečo také mimoparlamentnej strane doteraz nepodarilo. AfD, ktorá je od marca prítomná už vo ôsmich zo 16 krajinských snemov, za to vďačí najmä niekdajším nevoličom. Vo vláde však nebude, pretože žiadna z ďalších politických strán s jej predstaviteľmi ani nechcela rokovať o možnej účasti v koalícii.

    Nová koalícia sa v krajinskom sneme bude môcť oprieť o podporu 30 zákonodarcov CDU, ich 11 kolegov z SPD a piatich zelených krajinských poslancov, čo predstavuje väčšinu 46 kresiel v 87-člennom krajinskom parlamente.

    - Reklama -