Taliani chcú po roku vybrať z morského dna rybársku loď. Pašovala imigrantov. Na dne mora je 800 tiel

    0
    Ilustračné foto: Záchrana migrantov v Stredozemnom mori (Autor: SITA)

    Lode talianskeho námorníctva vyplávali v pondelok večer zo Sicílie k miestu lodnej katastrofy. Až na mieste určia, ako vrak, v ktorom sa ešte stále nachádzajú telá obetí, vyzdvihnú z hĺbky 360 metrov. Potom ho odvlečú do sicílskeho prístavu Augusta. Očakáva sa, že to celé zvládnu do konca apríla, informovala tlačová agentúra AP.

    Taliansko námorníctvo už vytiahlo z mora 169 tiel, ktoré objavili v blízkosti vraku. Taliansky premiér prisľúbil vyzdvihnutie všetkých tiel z úcty k zosnulým. Za obete spomínanej lodnej katastrofy sa v pondelok v Catanii na Sicílii uskutočnila smútočná spomienková slávnosť na cintoríne, kde im vlani postavili pamätník. 

    Talianski predstavitelia vyjadrili v pondelok rozhorčenie nad doposiaľ nepotvrdenými správami o ďalšej lodnej havárii v Stredozemnom mori s možno stovkami obetí z radov migrantov, pokúšajúcich sa dostať zo severnej Afriky do Talianska. 

    Starosta Catanie, Enzo Bianco, podľa talianskej tlačovej agentúry ANSA povedal: “Presne rok po najhoršej katastrofe v dejinách migrácie v Stredozemnom mori v novom miléniu prežívame absurdné opakovanie tejto situácie… Európa a svet by sa nemali znepokojovať ďalšou strašnou tragédiou.” 

    Za stroskotanie lode dňa 18. apríla 2015 stoja na Sicílii pred súdom dvaja podozriví z pašovania migrantov, Sýrčan a Tunisan. Čelia obvineniu z mnohonásobného zabitia, zavinenia stroskotania lode a z napomáhania ilegálnej imigrácii. 

    Prokurátori v Catanii v pondelok vo vyhlásení uviedli, že k rýchlej identifikácii a postaveniu podozrivých pred súd napomohli systémy uvedené do praxe do inej sérii tragédií – dvoch stroskotaniach lodí s obeťami na životoch pri ostrove Lampedusa v októbri 2013. 

    - Reklama -