Budeme bojovať s pedofilmi v našich radoch. Takto to vidí francúzska cirkev

    0
    Ilustračné foto: Katolícky kňaz počas omše (Autor: SITA)

    Podľa jeho slov na tlačovej konferencii sa tento prípad týka diania v mládežníckom tábore v roku 1993. 
    Na medzičasom 65-ročného muža vtedajší zodpovední cirkevní predstavitelia nepodali trestné oznámenie, prijali iba opatrenia, ktoré mu mali zabrániť, aby zostal osamote so zverenými mladými ľuďmi, uviedol biskup. 

    Blaquart sa obrátil na justíciu krátko po tom, ako sa o predmetnej záležitosti dozvedel v roku 2011 priamo od jedného z poškodených. Voči duchovnému vzniesli následne žalobu. 

    Vyšetrovanie ukázalo, že došlo k sexuálnemu zneužitiu v ôsmich až deviatich prípadoch, poškodené osoby mali v inkriminovanom čase 12 rokov. O treste pre duchovného, ktorý sa k činom priznal, sa rozhodne na súde na budúci rok. 

    Francúzska biskupská konferencia len pred šiestimi dňami oznámila, že prešetrí všetky pedofilné prípady, ktoré sa týkajú duchovných, a to aj v prípade, keď k nim došlo v minulosti. Ide o reakciu na fakt, že v Lyone sa začalo policajné vyšetrovanie proti tamojším predstaviteľom cirkvi vrátane renomovaného a vplyvného kardinála, arcibiskupa Philippa Barbarina pre utajovanie pedofílie. 

    Francúzska katolícka cirkev preto prijala v záujme boja proti pedofílii viacero konkrétnych opatrení vrátane zriadenia “nezávislej národnej komisie” pod vedením svetských osobností, ako aj centier v každej diecéze, ktoré budú slúžiť na vypočutie poškodených. 

    - Reklama -