Správa zahraničného think tanku. Toto musíme robiť, aby sme sa nedostali pod ruský vplyv

    0
    Vlajka Ruska (Autor: Hans Štembera)

    Zo záverov najnovšej analýzy ruských spôsobov dosahovania vlastných záujmov, ktorú uskutočnil think tank Chatham House, vyplýva, že Rusko aj napriek svojej neblahej ekonomickej situácii len tak z boja neutečie. Analytici odhadli, že vzhľadom na to, že v roku 2015 vzrástli ruské výdavky na armádu o 30 %, zatiaľ čo v iných oblastiach rozpočtu sa dosť škrtalo, bude sa aj naďalej Rusko snažiť rozširovať svoj vplyv cez pokračujúce financovanie proruských neziskových i ziskových organizácií.

    Rusko bude aj naďalej posilňovať svoj obraz „svetového i miestneho darcu“ a bude posilňovať svoju pozíciu na zahraničnopolitickom poli cez apel na humanitárnu pomoc. Kremeľ bude zároveň pokračovať v súčasnom dôraze na slovanskú kultúru a dedičstvo, a kresťanskú tradíciu, cez ktoré sa bude snažiť vytvoriť identitu, ktorá by mohla pod jeho krídlami zjednotiť veľa ľudí.

    Na druhej strane však bude rovnakou mierou útočiť na európske hodnoty, rozdúchavať protizápadné nálady a ďalej podporovať euroskeptické politické strany a zoskupenia. Všetko s cieľom destabilizovať Európsku úniu. Zrejme tiež dôjde ku kozmetickým zmenám v mnohých proruských organizáciách, ktoré by potom mali pôsobiť tak, že nie sú ani tak ruské ako eurázijské. Svoje postupy si Putin vyskúšal na Ukrajine a teraz podľa Chatham House neexistuje záruka, že nebude pokračovať aj v iných krajinách východnej Európy, kde je veľa po rusky hovoriacich obyvateľov, napríklad v Moldavsku, Estónsku či Lotyšsku.

    Udalosti na Ukrajine ale zároveň ukázali, že proti Putinovej rozpínavosti možno bojovať legálnymi prostriedkami, napríklad Národná bezpečnostná rada Ukrajiny uvalila sankcie na 12 ruských, kozáckych a náboženských organizácií, ktoré operujú s podporou Ruska. Proti tejto hybridnej vojne možno bojovať, najprv je však nutné ju pochopiť. „Napríklad médiá v regióne a na Západe si musia uvedomiť, že hovorcovia či komentátori spojení s týmito skupinami nie sú vždy nezávislými expertmi, za ktorých sa vydávajú.“ Ruské médiá treba riadne monitorovať, či pracujú v súlade so zákonmi jednotlivých krajín, a v prípade porušenia týchto zákonov je potrebné ich sankcionovať.

    Je nutné tiež monitorovať činnosť ruských organizácií, pričom susedné krajiny by mali urobiť reformy civilných bezpečnostných služieb. Na druhej strane by sa mali západné prodemokratické organizácie viac snažiť preniknúť do životov občanov týchto krajín a kontrolovať tak vplyv proruských organizácií. Mali by tiež byť schopné identifikovať propagandu a ruské záujmové skupiny a dokázať ich konfrontovať. „Takáto robustná západná stratégia v spolupráci so snahami národných vlád, občianskej spoločnosti a nezávislých médií dokáže ochrániť dospievajúce demokracie, posilniť otvorenú spoločnosť a umožniť európsku budúcnosť pre krajiny, s ktorými susedíme.”

    - Reklama -