Sýrsky režim nepadne, postará sa o to jeho najmocnejší spojenec. Šéf Kremľa odkazuje: Nenecháme vás prehrať

    0
    Sýrsky prezident Bašár Asad a ruský prezident Vladimír Putin (Autor: SITA)

    Moskva podporuje Damask v boji proti militantom z takzvaného Islamského štátu aj opozícii, ktorá sa snaží už päť rokov zvrhnúť prezidenta Baššára Asada. To sa však pravdepodobne tak skoro ani nepodarí, práve vďaka podpore, ktorú sýrskemu režimu poskytuje Kremeľ. Zbrane, munícia a najmä letecká podpora zo strany Ruska boli doposiaľ zárukou, že Asad sa udržal pri moci a podľa vyjadrení Vladimira Putina sa zdá, že to tak bude aj naďalej.

    Ruské jednotky sa ukázali byť v sýrskom konflikte kľúčové a len vďaka náletom pod velením Kremľa sa Damasku podarilo otočiť priebeh vojny v prospech Asadovho režimu. Otázne potom zostáva, prečo Putin odsunul časť vojsk zo Sýrie?

    Konzervatívny britský poslanec David Davis, ktorý sa počas nedávnej návštevy Damasku osobne stretol aj s prezidentom Baššárom Asadom, tvrdí, že Rusko zmiernilo bombardovaciu taktiku po rozsiahlej medzinárodnej kritike. Tá sa na Moskvu zniesla najmä pre civilné obete, ktoré si bombardovanie vyžiadalo.

    Nenecháme vás prehrať

    Baššár Asad sa nemusí báť, že by mohol prehrať konflikt proti militantom a sýrskej opozícii, ktorú Západ označuje za umiernenú. Podľa Davida Davisa má totiž Damask neochvejnú podporu Kremľa.  Britskému konzervatívnemu poslancovi objasnil situáciu sýrsky prezident osobne.

    „Ruská intervencia postavila sýrsku armádu znova na nohy. Preto som sa (Asada) pýtal, prečo ju (Putin) zmiernil,“ uviedol Davis v nedávnom rozhovore pre britskú spravodajskú sieť BBC. Odpoveď na jeho otázku bola podľa Davisa prekvapivá. Asad zmiernenie ruských operácií v Sýrii zdôvodnil tým, že Moskva „čelila priveľkej kritike za zdržovanie (mierových) rozhovorov“.

    „Putin vraj Asadovi povedal: Nenecháme vás prehrať a pre mňa to je v určitom zmysle najdôležitejšia fráza celej návštevy,“ uviedol Davis po návrate z Damasku.

    Bývalý minister a nádejný budúci šéf britských konzervatívcov David Davis pre denník The Independent uviedol, že ak je podpora Ruska deklarovaná osobne prezidentom Putinom pravdivá, znamená to, že jedinou možnosťou je víťazstvo režimu.

    Západ sa musí zobudiť

    Podľa Davisa nesmie Západ prespať príležitosť a musí používať ekonomické argumenty. Vhodné by vraj bolo ponúknuť Sýrii plán na obnovu krajiny za pomoci prostriedkov zo zahraničia podobný Marshallovmu plánu, ktorý po druhej svetovej vojne pomohol Nemecku a ďalším krajinám postaviť sa na nohy.

    Davis pripomína, že Sýria bývala pred začiatkom krvavého konfliktu v roku 2011 krajinou, ktorá mala všetko od potravín cez farmaceutický priemysel až po textil. To všetko môže mať podľa britského konzervatívca znova, ale len za určitých podmienok. „Ak chcete toto všetko, musíte riadne vyjednávať a urobiť to, čo od vás chceme, a to je vytvorenie civilizovaného režimu,“ odkázal Davis sýrskemu režimu.

    Šéf Kremľa po rozsiahlej medzinárodnej kritike ruských náletov v Sýrii nariadil v marci stiahnuť väčšinu jednotiek, čo viedlo k špekuláciám, že Moskva pustila Damask k vode. Informácie, ktoré britský konzervatívec David Davis priniesol zo Sýrie, však dokazujú presný opak. Napriek zníženiu ruskej prítomnosti v krajine sa sýrskej armáde darí získavať prevahu nad militantmi z IS aj oddielmi opozičných rebelov. Nedávno oslobodili spod nadvlády takzvaného Islamského štátu starobylé mesto Palmýra.

    - Reklama -