Úplná hlúposť. Politický geograf Romancov rázne prehovoril…

    0
    Politológ Michael Romancov (Autor: Hans Štembera)

    „Môj názor je, že EÚ je ťažkopádny byrokratický mechanizmus, ktorý má však na svojej strane takú veľkú výhodu, že ho tvorí 28 veľmi demokratických štátov. V tom sa skrýva pomalosť rozhodovania EÚ, ale v tej pomalosti je zároveň skrytá jej najväčšia sila,“ poznamenal hneď na úvod Romancov. Vďaka mechanizmu rozhodovania sa dá totiž predpokladať, že sa toto spoločenstvo bude meniť postupne, teda evolučne, nie revolučne. „Myslím si, že to štádium, do ktorého sa dostane, by sme mohli nazvať funkčná konfederácia,“ doplnil.

    V Európe je pokoj, ale nejde o samozrejmosť

    Z jeho úst však zároveň zaznelo, že z EÚ sa nestane federácia, ako ju poznáme z USA. Oba tieto celky stoja na demokratických princípoch, v oboch spoločenstvách sa stretávame s určitou ťažkopádnosťou a v oboch spolkoch jej to občania tvrdo vyčítajú. To však neznamená, že v iných častiach sveta je EÚ oceňovaná. „Neexistuje lepšie hlasovanie, ako je hlasovanie nohami. Neexistuje lepší indikátor bezpečnosti a prosperity určitého celku, než je jeho príťažlivosť pre ostatný svet. A to sú na jednej strane Spojené štáty s Kanadou a na druhej strane je to Európska únia,“ podal svoj pohľad hosť.

    Európania žijú v pokojnej časti sveta, ale mali by sme vziať na vedomie, že to nie je samozrejmosť. To je napokon vidieť aj na Ukrajine, ktorej ruský prezident Vladimir Putin zobral Krym. Zatiaľ to vraj Putina ďalej na Západ neťahá, Rusko sa môže chcieť rozšíriť iným smerom, napríklad do strednej Ázie.

    Česko však môže ohroziť niečo iné. Česká ekonomika je otvorená, takže je do značnej miery závislá od otvorenosti sveta. Tú reprezentujú predovšetkým bezpečné námorné trasy. Ak bude nejaká námorná trasa ohrozená, nakoniec to pocítia aj Česi. Kým budú mocnosti preferovať obchod pred armádnymi stretmi, Česi z toho budú profitovať. V opačnom prípade môžu byť ohrození.

    Čína a Islamský štát

    „Ale ja pochybujem, že my môžeme byť pre Čínu bránou do EÚ. Bránou môže byť nejaký veľký prístav. Ak môže byť nejaký štát bránou, tak je to Grécko,“ konštatoval Romancov. Predstava, že Česko bude pre Čínu zásadným hráčom v EÚ, je podľa Romancova absolútne scestná. „To je úplná hlúposť,“ doplnil politický geograf. Za nezmyselné považuje aj porovnanie návštevy čínskeho prezidenta v Londýne s jeho návštevou v Prahe. Obchodné a politické vzťahy medzi Veľkou Britániou a Čínou sú na úplne inej úrovni ako vzťahy medzi Čínou a Českou republikou. Česká úloha je neporovnateľne menšia.

    Nakoniec sa vyjadril aj o boji s Islamským štátom. Táto teroristická kvázi štátna štruktúra nemá podľa Romancova silu nejako zásadne prekresliť nám dnes dobre známe hranice. Zmeniť by sa to mohlo len v prípade, že by islamistom pomohol nejaký mocnejší aktér. Netreba však zabúdať, že na Blízkom východe sú problémy už dlho a mocnosti toho začínajú mať „plné zuby“. Budú sa preto snažiť problémy v tomto regióne vyriešiť v čo najväčšom pokoji.

    - Reklama -