Tvrdá reakcia na samozvané hliadky kotlebovcov. Nechceme štát v štáte, odkazujú osobnosti

    0
    Marian Kotleba a vlaková "hliadka" ĽS NS (Autor: TV Markíza)

    Táto výzva je reakciou na samozvané hliadky príslušníkov strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko v slovenských vlakoch, kde chcú dohliadať na bezpečnosť cestujúcich. Informoval jeden z iniciátorov výzvy Odmietame štát v štáte, aktivista Juraj Mesík, s tým, že od predstaviteľov štátu požadujú, aby použili všetky zákonné prostriedky na zamedzenie kotlebovskému vytváraniu štátu v štáte. Parlamentnú opozíciu vyzývajú, aby v tomto prípade dôsledne kontrolovala dodržiavanie zákona.

    Príslušníci Kotlebovej strany vytvárajú hliadky, ktoré svojvoľne ochraňujú bezpečnosť cestujúcich vo vlakoch a roznášajú vo vlaku neoprávnene letáky propagujúce založenie súkromno-straníckej domobrany,“ uvádzajú iniciátori výzvy. V každej demokracii sú ochrana a bezpečnosť výlučnou úlohou a mocenským monopolom štátu. Tento mocenský monopol môže mať v Slovenskej republike ako právnom štáte výlučne štátny orgán na základe zákona. Zakladanie hliadok či domobrany skupinami občanov a politickými stranami je protiprávne. Bezpečnosť a ochrana cestujúcich na železnici je tak vecou polície. Žiadna právnická ani fyzická osoba, okrem oprávnených, nemôže vo vlakoch ani inde svojvoľne vykonávať akúkoľvek činnosť bez súhlasu Železničnej spoločnosti Slovensko (ŽSSK).

    Vláda a štátne orgány tak podľa nich nesmú dopustiť, aby sa u nás plazivo vytváral štát v štáte. Ochrana občanov je základná zodpovednosť štátnych orgánov, pokiaľ na ktorejkoľvek trati alebo ulici na Slovensku zlyháva, je povinnosťou polície a ďalších orgánov štátu postarať sa o rýchlu nápravu. Za toto nesie zodpovednosť minister vnútra. Minister, ktorý sa tejto povinnosti vyhýba alebo ju neplní, nemá v demokratickom právnom štáte čo robiť v tejto funkcii,“ uviedol za iniciátorov výzvy Mesík.

    To, čo začína vlakovými hliadkami, pokračuje domobranou a vlastnou straníckou politickou políciou a na konci takéhoto únosu štátu býva zánik právneho štátu a nastolenie totalitného poriadku,“ uviedol Mesík v závere.

    Medzi 130 signatárov výzvy Odmietame štát v štáte patria aj politológ a prognostik Fedor Gál, politický analytik Grigorij Mesežnikov, básnik a prozaik Ján Štrasser, literárny vedec a politik Peter Zajac, spisovateľ Ivan Štrpka, šéfredaktor týždenníka .týždeň Štefan Hríb, fotograf a novinár Andrej Bán.

    Predseda ĽSNS Marian Kotleba avizoval nasadenie hliadok do vlaku na trase Nové Zámky – Zvolen v pondelok 11. apríla. Tento krok je podľa neho reakciou na útok 16-ročného Šimona na 21-ročnú Viktóriu, ktorý sa odohral začiatkom apríla. Páchateľ na dievča zaútočil a následne mu ukradol peňaženku, chytila ho však polícia. Kotleba páchateľa označil za „cigánskeho extrémistu“. Veliteľom hliadok, ktoré budú nasadené aj na iných spojoch, má byť poslanec NR SR za ĽSNS Peter Krupa.

    - Reklama -