Vladimir Putin ustál vážne ohrozenie, píše americký magazín

    0
    Ruský prezident Vladimir Putin a čečenský vodca Ramzan Kadyrov (vpravo) (Autor: SITA)

    Podľa Sobčenka robil Kremeľ všetko pre to, aby pred svetom skryl rozpory medzi vládnucimi elitami. Dlho bolo toto úsilie úspešné, ale všetko vraj zmenila vražda opozičného lídra Borisa Nemcova v minulom roku. Pre objasnenie situácie sa však musíme vrátiť o niekoľko rokov naspäť, keď sa v Čečensku dostal k moci súčasný prezident Ramzan Kadyrov. Jeho vymenovanie vtedy pohoršilo mnoho mocných ruských politikov ovládajúcich ministerstvo vnútra, obrany a tiež FSB, ktorí sú niekedy označovaní za silovikov,“ píše Sobčenko.

    Ako uvádza, silovici mali dva hlavné dôvody, prečo boli z nového vodcu Čečenska roztrpčení. Napriek dvom vojnám sa Čečensko fakticky stalo nezávislým štátom. A čo pre nich bolo horšie, štedré federálne dotácie išli priamo do rúk Kadyrova. Silovici tým prišli o svoj podiel na koristi. Medzitým dostal Kadyrov voľnú ruku k zavraždeniu Nemcova. Ten mal pre neho síce druhoradý význam, ale jeho smrť napriek tomu poslúžila Putinovým záujmom,“ konštatuje Sobčenko s tým, že silovici vycítili šancu zbaviť sa Kadyrova. Odhalili preto, že stopy vedú do Čečenska.

    Následné udalosti dali príčinu pre mnohé špekulácie. Na celé dva týždne zmizol z verejného priestoru vodca silovikov, generál Sergej Ivanov, ktorý stojí na čele prezidentovej kancelárie. Potom sa dokonca vyparil samotný Vladimir Putin. Bývalý ruský oligarcha Michail Chodorkovskij dokonca predpovedal Putinovu demisiu. Ten sa však po niekoľkých dňoch objavil na verejnosti pri príležitosti stretnutia s prezidentom Kirgizska. Krátko potom dva ruské zdroje zverejnili, že vrahom Nemcova bol bývalý šéf prezidentskej ochranky a prvý námestník ministra vnútra Viktor Zolotov.

    Zolotov sa pozná s Putinom ešte z čias jeho pôsobenia v Petrohrade a patrí medzi jeho najlojálnejších spolupracovníkov. Opoziční aktivisti poukazovali na to, že jeho meno bolo uverejnené zámerne ako súčasť pokračujúcej konfrontácie medzi silovikmi a Kadyrovom, a vlastne aj samotným Putinom,“ informuje Sobčenko s tým, že ruský prezident potom prešiel do protiútoku, keď vytvoril Národnú gardu so 400 000 členmi a jej velenie odovzdal práve Zolotovovi. Ten sa tak dostal do úzkej skupiny štvorhviezdičkových generálov a zároveň sa stal členom Bezpečnostnej rady Ruskej federácie.

    Silovici sa snažili využiť smrť Nemcova, aby sa tak mohli zbaviť Kadyrova. Ich snaha sa však skončila fiaskom. Stratili možnosť mať aspoň čiastočne vplyv na Zolotova, ktorý je teraz podriadený priamo prezidentovi. A samotný Kadyrov si aj naďalej zachováva moc v Čečensku. Silovici však neboli úplne eliminovaní a bude zaujímavé sledovať, aký bude ich ďalší krok. Môžeme si byť istí, že to ešte bude veľmi zaujímavé,“ myslí si Sobčenko.

    Celý text v angličtine máte k dispozícii TU.

    - Reklama -