Ja hovorím, že Hitler vraždil ľudí, Kotleba hovorí, že to tak nebolo. Tak nech povie, ako to bolo. Vyzýva Pročko v slovnej paľbe a namieril aj na ďalších „populistov“

0
Jožo Pročko s preškrtnutým volebným lístkom strany Smer (Autor: ReproFoto: facebook/Jožo Pročko)

Volili ste vo voľbách do VÚC Kotlebu?

Po prečítaní článku na PL.sk, ktorom píšete, že som volil Kotlebu, by som sa chcel vyjadriť. Ja som v druhom kole VÚC vôbec voliť nebol, nevolil som ani Kotlebu, ani Maňku, a v prvom som volil Kaníka. Keď som sa Maigu pýtal, kde sú tie komentáre, povedal, že to už zmazal.

Predtým som bol nadšený… To zas nie, skôr by som povedal, že ma Kotleba zaujal svojimi sociálnymi názormi a tým, že hovoril, že treba odstrániť klientelizmus, treba odstrániť rodinkárstvo z VÚC. A treba urobiť poriadok a dať Rómom prácu. Prvé, čo po voľbách urobil, bolo to, že v samospráve zamestnal svoju manželku, svojich bratov a príbuzných. Maigovi som napísal, že som rád, že som ho nevolil. Volebná komisia zapisuje, kto bol voliť, a ja som nebol.

V spomínanom článku máme screenshot vášho komentára a píše sa tam presne: Ibi, aj mne sa páčili jeho výroky pred voľbami, a tak som ho volil do VÚC.

Áno, ale ja som tam napísal „takmer“ som ho volil.

V komentári je jasne napísané „tak“.

Neviem, čo sa stalo, či som to ja pokazil, ale malo tam byť takmer som ho volil. Ten môj pôvodný komentár Maiga zmazal a chcel by som vedieť, že či to niekto upravil.

Nie, do článku sme dali neupravený screenshot toho komentára.

Áno, asi som to pokazil a namiesto „takmer“ som napísal „tak“. Stopercentne by som nebol nikdy povedal, že som volil Kotlebu. Ja som nikdy nevolil Kotlebu. Ja som to len zvažoval. Naozaj som ho nevolil. Vyžiadal som si aj záznam z volebnej komisie, aby mi poslali materiály, ktoré dokazujú, že som nebol voliť. Jedna skomolená veta a už zo mňa spravili kotlebovoliča. Ja nie som Kotlebov volič, nikdy som nebol. Kotleba mal síce niektoré sociálne názory dobré, ale tá jeho druhá stránka sa mi veľmi nepáči.

Čo konkrétne máte na mysli?

Nepáči sa mi to, že Marian Kotleba napríklad popiera holokaust a obhajuje Tisove vraždy. Pre mňa je Tiso človek, ktorý spolupracoval s fašistami, a keď niekto napíše, že zachránil tisíc ľudí… Možno zachránil, ale 10-tisíc ľudí poslal na smrť. Tisíc ľudí je mu vďačných a rodinní príslušníci tých 10-tisíc na Tisa nadávajú. Nesúhlasím s Kotlebovou filozofiou, nehovorím, že je fašista. Jeho poslanci však na Facebooku píšu, že aký je Hitler fajn človek, aký to bol génius a s tým ja nesúhlasím. Keď toto Kotleba nepotrie, niektorí sa môžu domnievať, že táto strana naozaj podporuje fašizmus. Ja hovorím, že holokaust bol, Kotleba hovorí, že je to hlúposť. Ja hovorím, že Hitler vraždil ľudí, Kotleba hovorí, že to tak nebolo. Tak nech povie, ako to bolo.

Aký je podľa vás typický Kotlebov volič?

Nepáčia sa mi výroky našich politikov, že Kotlebu volili fašisti. To nie. U nás doma v dedine ho volilo strašne veľa ľudí, ale im bolo jedno, že kotlebovcom je milý Hitler, že títo, teraz už poslanci, obdivujú Tisa. Kotleba rozprával to, čo chcú počuť. Rozprával, že pozatvára zlodejov, že to tu všetko zmení, všetkým ľuďom dá prácu. Ale to Kotleba rozprával aj pred voľbami do VÚC, a čo spravil? Zamestnal svojich rodinných príslušníkov.

Marian Kotleba je podľa mňa inteligentný človek, on veľmi dobre vie, čo robí, nie je hlúpy. Na druhej strane musím povedať, že všetky jeho vyjadrenia boli zase ďalší populizmus. Ani v jednom jeho vyjadrení som nenašiel konkrétne riešenia. Vyhlásil, že odstráni klientelizmus, a ako ho odstránil? Tak, že zamestnal svoju manželku. Nepáči sa mi to, za tých 200-tisíc ľudí, čo ho volilo. Asi sú medzi nimi aj nejakí priaznivci Hitlera alebo neonacisti, ale drvivá väčšina sú sklamaní a chudobní ľudia. Ľudia ho volili preto, lebo v regióne je chudoba, a zrazu im niekto povedal: „Ja toho zlodeja Fica zatvorím,“ a ľudia sa potešili, že konečne.

Čo si myslíte o hliadkach, ktoré ĽSNS poslala do vlakov?

To je populizmus, ktorý robí aj Fico, ktorý vedel veľmi dobre robiť aj Mečiar. Kotleba vie výborne robiť propagandu. Nemá to žiadny zmysel, len to, že sa ukazujú po vlaku v straníckych tričkách. Nepáčilo sa mi tiež, že sa Kotleba fotí so všetkými ľuďmi, ktorým dáva peniaze. Keď chcete pomôcť, nedáte si fotku s chorým človekom na obrazovku. Na chorých ľuďoch tak zarábajú aj televízie. Kotleba má voličskú základňu aj preto, že sa odfotil na Facebook a napísal, že ĽSNS pomáha chorým ľuďom. Preboha, ja robím 25 rokov v neziskovom sektore a sú neziskovky, ktoré to robia čestne a poctivo. Ale toto? Pomáhať sa má, ale nechváľme sa tým, že som dal starej panej 500 eur a pozrite sa, aký som ja skvelý a čestný človek. Keď to potreboval urobiť, nech sa páči, ale v tričku ĽSNS, aby bolo jasné, že je to reklama?

A vlaky? To je to isté, chodia do vlakov a ukazujú sa, vozia sa a pozerajú sa. Oni nemajú žiadne právomoci, nemôžu nikomu nič povedať. Čo budú strážiť, kto na zem hodil žuvačku? A potom budú tých ľudí mlátiť? Toto je populistická propaganda, ktorú vie Kotleba fantasticky robiť.

Kauza bola aj okolo toho, že poslanec Krupa si do parlamentu doniesol zbraň.

Poslanca Krupu nepoznám, ale tú zbraň odovzdal na vrátnici. Ľudia už chceli vytiahnuť na Kotlebu akúkoľvek kauzu. Tu je hon na Kotlebu. Na jednej strane je to dobré, na druhej nie. Kotlebu do parlamentu dostal Fico svojou politikou. Regióny sú chudobné a Kotleba dáva ľuďom nádej. Síce populistickú, ale dáva nádej.

Bývate v Haliči, ktorá patrí pod Banskobystrickú samosprávu, zmenilo sa niečo, odkedy je Kotleba župan?

Nezlepšilo sa vôbec nič, práve naopak. Kotleba obmedzil investičné náklady a povedal, že kraj ušetril. Ale bolo to preto, lebo nedal knižniciam, nedal školám, nedal na opravu ciest. Peniaze uškrtil a chválil sa tým, že šetrí. Ostatné kraje však dávajú peniaze na zveľaďovanie infraštruktúry. Sme chudobný kraj.

Aký máte názor na postoj Kotlebu ku kultúre a divadlám?

Nepáči sa mi Kotlebova bohorovnosť, že rozhoduje o tom, ktoré predstavenie je dobré a ktoré zlé. Ja som tiež hral v divadelnom predstavení, kde sme nadávali a boli tam vulgarizmy. Kováčov som videl. To je vynikajúce divadelné predstavenie. Kotleba sa hrá na takého Slovana a na takého rusofila a srbofila, že keď tam bola nadávka na srbských Slovanov, spravil z toho škandál. Kotleba sa neriadi jedným veľkým pravidlom: ži a nechaj žiť. On ako župan chce, aby sa všetko robilo tak, ako povie on. To nie je dobré.

Hlavne obmedzovanie slobody v kultúre. Čo je na tom, že sa niekto vyzlečie? Ja som počas štúdia na VŠMU s Marekom Majeským hral v etude, kde sme boli obaja nahí, a malo to úspech. Chodili sa na to pozrieť ľudia, ktorí to chceli vidieť. Z účinkujúcich v jednom divadelnom predstavení urobil Kotleba sexuálnych maniakov a úchylákov, lebo sa tam vyzliekli. A, samozrejme, takí jednoduchší ľudia, ktorí nemajú peniaze, to kvitujú. „Je to čestný človek, ja takéto nepotrebujem.“

Tak keď nepotrebuješ také prestavenie, nechoď na to. Je to produkt, nemusíš si kúpiť lístok. Nikto ťa tým neotravuje. Keď chceš vidieť predstavenie o Marianovi Kotlebovi a jeho úspechoch, tak si ho zaplať. Keď chceš vidieť prestavenie, v ktorom tancujú nahí ľudia, tak si to tiež zaplať. Nahota nie je zakázaná. Pripomenulo mi to moslimov. Čo sa nám nepáči, budeme to zakazovať. Marian Kotleba, keď sa ti niečo nepáči, tak to nechaj tak, ale nerozdeľuj, kto je dobrý a kto je zlý. Ktoré divadlo je dobré a ktoré zlé. Nechaj to na ľuďoch.

A čo Kotleba a jeho tvrdenia, že obhajuje kresťanské hodnoty?

On musí vedieť, ako to myslí. Ja som veriaci človek. Neviem, či Boh je vesmír, energia, hmla alebo deduško, ale verím. Myslím si, že Boh je dobro. A keď Kotleba hovorí: Za Boha, za národ,“ a myslí to v dobrom, to kvitujem. Nie keď to zneužíva, tak ako Tiso zneužíval cirkev. To sa všetkým vráti. Karma je zdarma pre každého. To si tí ľudia neuvedomujú.

Verejne sa prezentujete, že nemáte radi Smer. Prečo?

Fico čo rozpráva? Sociálne balíčky, rovnosť. No určite. Kto sa má dobre? J&T, Penta, Široký a firmy, ktoré sú za vodou? Ale má sa dobre vaša stará mama, ktorá má taký dôchodok? No určite. Starkej dá 1,30 eura a starká je šťastná, aký je ten Fico dobrý človek, lebo jej pridal pár drobných. Fico a Kotleba majú veľa spoločného. Majú spoločný populizmus, rovnako aj Mečiar. Fico, Kotleba a Mečiar vedia veľmi pekne rozprávať.

A čo ostatní politici?

Kollár mal predvolebné heslo, že nie je politik. A kto je politik? Kotleba? Bugár, stavebný inžinier, je politik? Dzurinda bol politik, železničiar? Fico, právnik? Málokto si uvedomuje jednu vec, že politik je len taký honor, pomenovanie. Nevolíme politikov, volíme ľudí, ktorým dávame právo spravovať náš majetok. My si volíme takých hospodárov, záhradníkov, ktorí sa majú starať o našu záhradku. A viete, čo sa z tých záhradníkov stáva? Cap. Ale hneď sa z nich stane cap.

Politik je človek, ktorý sa má starať a dostane za to pekne zaplatené. Ale on chce aj tú záhradku ako cap a celú ju vyžerie. Taká je, bohužiaľ, drvivá väčšina. Poznám tam aj čestných ľudí, ktorí naozaj nie sú podplatiteľní, ale tých je málo. Ale ja verím, že raz týchto málo ľudí bude viesť tento štát a budeme sa mať všetci dobre.

Ktorému politikovi dôverujete?

V poslednom čase je to jednoznačne Sulík. Bojí sa ho nezdravá opozícia a bojí sa ho aj koalícia. Ja som totiž Sulíka najskôr zatratil, lebo počas Radičovej vlády vystúpil a rozbil vládu, ktorá mne vyhovovala, aj keď nič nie je dokonalé. Páčilo sa mi jeho vyjadrenie, povedal, že on odišiel preto, lebo svojim voličom by sa nemohol pozrieť do očí, a povedal, že nebude podporovať euroval a veci z EÚ.

Procházka aj Bugár sľubovali svojim voličom, že nepôjdu s Ficom, a išli s ním, oklamali svojich voličov, ale neskutočne. Sulík práve naopak, aj keď mal možnosť, tak voličov neoklamal a nechcel ich stratiť, a to sa mi veľmi páči.  

- Reklama -