Vášáryová: Fašisti do parlamentu patria. A Fico bude rád, že je chorý…

    0
    Magda Vášáryová, exposlankyňa NR SR za SDKÚ-DS (Autor: SITA)

    Moderátor Českého rozhlasu Vášáryovej pripomenul jej údajný výrok pre Nový Čas. „Minulosť sa vracia v takých vlnách, že neverím vlastným očiam. Keby som mohla, tak emigrujem, ale kam?!“ mala denníku povedať politička a exdiplomatka. „Vôbec si nepamätám, že by som niečo také povedala,“ vyjadrila sa Vášáryová. Konštatovala taktiež prekvapenie nad tým, že Robert Fico sa včera chystal do Prahy, keďže vláda ešte nebola schválená parlamentom.

    Fico bude rád, že je chorý

    Premiér sa nakoniec včera do Prahy nedostavil z dôvodu akútnej hospitalizácie pre podozrenie na infarkt. Posledné informácie však hovoria, že nešlo o klasický infarkt. Vyšetrenie totiž vraj potvrdilo, že ide o akútny koronárny syndróm, teda o proces, pri ktorom sa postupne zhoršuje prekrvovanie srdcového svalu.

    „Ja predpokladám, že pán Fico je chorý skutočne, a prajem mu skoré uzdravenie, ale zároveň je to aj možnosť, ako sa vyhnúť otázkam, pretože tak, ako povedal pán premiér Sobotka… Fico bude v prekérnej situácii, pretože my ideme do predsedníctva Európskej únie a pán premiér český ponúka pomoc Vyšehradskej štvorky. Len ja neviem, akú pomoc, pretože Vyšehradská štvorka sa pomaly, ale isto napríklad aj v takých otázkach, ako je utečenecká kríza, stavia do pozície, ktorá je proti akýmkoľvek zásadám európskej spoločnej politiky,“ povedala Vášáryová s tým, že ako tieto zásady vníma konsenzus spoločnej dohody.

    Referendum o kvótach v Maďarsku je podľa Vášáryovej ďalším dôkazom toho, že sa „nechceme na ničom dohodnúť“, resp. že sa vieme dohodnúť iba na negatívnom postoji. „Pán Fico bude rád, že je chorý a že nebude odpovedať na tie otázky,“ myslí si exposlankyňa SDKÚ.

    Vášáryová ďalej konštatovala, že Ficov tvrdý prístup vychádzal z predpokladu, že pomocou neho vyhrá voľby. „Ukázalo sa, že jeho voliči na to nereagujú… ukázalo sa, že nemôže súperiť s fašistami… čo sa týka populizmu,“ uviedla bývalá veľvyslankyňa vo Viedni a vo Varšave.

    Antieurópsky pohľad sa posilňuje

    Slovensko je podľa Vášáryovej v inej zahraničnopolitickej pozícii než Česko, dôvodom je vraj používanie eura, vďaka čomu výsledok volieb neovplyvní hodnotu toho, čo máme v peňaženkách. Slovensko pre euro zároveň plánuje vstúpiť do bankovej únie a ďalších integračných projektov. „My sa vlastne budeme oddeľovať od vás a je mi to veľmi ľúto,“ povedala politička českému moderátorovi. „Považujeme vás za starších bratov, hoci strana Robeta Fica blokovala to, aby 28. október bol štátnym sviatkom Slovenskej republiky,“ dodala kriticky. Nešetrila však ani české odmietanie eura, ktoré podľa Vášáryovej našich západných susedov odďaľuje od integrácie a posilňuje nacionalistické cítenie. „Antieurópsky pohľad, ktorý sa začal, paradoxne, už odmietnutím radaru v Čechách (o zrušení plánu vybudovať v Českej republike radar rozhodol americký prezident Barack Obama, pozn. redakcie), ten sa neustále posilňuje,“ myslí si exposlankyňa.

    Fašisti v parlamente

    Rozhovor s Vášáryovou neskôr prešiel k zápasu o charakter Slovenska, ktorý je podľa Vášáryovej veľmi intenzívny. „Ja na rozdiel od iných ľudí nie som nejaká vystrašená z toho, že máme (…) fašistov v parlamente, pretože si myslím, že tam patria, aby sa tí ľudia, ktorí ich volili, naozaj presvedčili, čo títo ľudia chcú. Na to ten parlament je,“  zaskočila prekvapeného moderátora Vášáryová.

    Celý rozhovor si vypočujte TU.

    - Reklama -