Nešťastná Vášáryová: Keby som mohla, emigrujem. Minulosť sa vracia v takých vlnách, že neverím vlastným očiam

    0
    Magda Vášáryová, poslankyňa NR SR (Autor: SITA)

    „Nikto nepredpokladal ani ruské bombardovanie v Sýrii, následkom čoho zomiera oveľa viac civilistov ako tých, ktorých zabil Islamský štát. Rusko, teda Putin, si povedalo, že toto je správny moment na rozloženie Európskej únie, lebo on ju potrebuje rozložiť. A my v strednej Európe ideme s ním,“ reagovala Magda Vášáryová na otázku Nového Času, aký má názor na utečeneckú krízu.

    Takmer dvadsať rokov diplomatickej kariéry ju podľa vlastných slov naučilo byť chladnokrvnou a nepodliehať veľkým emóciám. Aj napriek tomu však chápe, že niektorí ľudia majú z utečencov strach, ktorý, ako kriticky poznamenáva Vášáryová, podporujú politici. „Chápem, že pre jednoduchých ľudí a tetky na dedine, ktoré straší naša vláda, že ich tam prídu znásilňovať utečenci, je to veľmi ťažké a nečudujem sa im. V žiadnom prípade ich za to neodsudzujem,“ hovorí slovenská politička. Podľa nej by mali zafungovať politici a mladí, ktorí by mali týmto ľuďom vysvetliť, že je to len propaganda, ktorej netreba veriť.

    V súvislosti s tým Vášáryová zdôrazňuje, že sa nesmieme dostať do situácie zo 40. rokov 20. storočia, keď muži a ženy v krojoch nadšene hajlovali a nechali sa presvedčiť, že keď rozkradnú židovský majetok a židov pošlú na smrť, budú sa mať ako v raji. „Dnešní mladí ľudia by sa mali pýtať svojich starých rodičov, kým môžu, odkiaľ majú tie strieborné príbory alebo obrazy,“ myslí si politička. Toto je podľa nej oveľa dôležitejšie, než keď mladí ľudia nechodia voliť a odôvodňujú to tým, že aj tak odídu do zahraničia. „Svojej rodine a histórii však aj tak neutečú,“ varuje Vášáryová.

    Jej sestra, herečka a krátko aj členka československého Federálneho zhromaždenia Emília Vášáryová sa stavia k súčasnému dianiu dosť skepticky. „Keby mi niekto pred 25 rokmi povedal, čo sa stane, poviem, že sa zbláznil. Zobrala som si teraz Svet včerajška, Zweiga, tak si to preberám a vidím tam veľa analógií, podobných situácií, v Berlíne aj inde. Bojím sa, čo bude, kam toto všetko môže viesť,“ uviedla v rozhovore pre časopis Týden. „Nehovorím ani o Maďarsku alebo o Poľsku, to sú strašné sklamania, ani nedokážem vyjadriť, čo všetko cítim,“ dodala.

    Za nehoráznosť považuje Emília Vášáryová skutočnosť, že na marcovej premiére drámy Eva Nová, v ktorej hrá abstinujúcu alkoholičku hľadajúcu stratený vzťah so synom, sa zúčastnil aj slovenský veľvyslanec v Česku Peter Weiss. „To je ten najstrašnejší komunista, aký v roku ’89 vôbec existoval. Všade sme so študentmi maľovali ,Volíte Weissa? Sloboda, maj sa!‘ On tu je, predstavte si. Je to možné, že sa zase vraciame?“ pýta sa Vášáryová a vzápätí si sama odpovedá: „Minulosť sa vracia v takých vlnách, že neverím vlastným očiam. Keby som mohla, tak emigrujem, ale kam?!“

    autor: luš

    - Reklama -