Nemecká utečenecká politika v kríze? Prezident priznáva: Ak by sme boli skôr rozpoznali signály…

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Podľa Mattarellu nemôže žiadna európska krajina sama zvládnuť výzvu, akú predstavuje utečenecká kríza. Tlak migrantov, nestabilita na hraniciach a terorizmus vyžadujú “plnohodnotné” úsilie medzinárodného spoločenstva. 

    “Ak by sme boli skôr rozpoznali signály, zrejme by sme dospeli k poznaniu, že náš spoločný európsky azylový systém vyžaduje zásadnú reformu. Potrebný je aj udržateľný mechanizmus rozdeľovania utečencov,” vyhlásil podľa agentúry DPA Gauck. 

    Nemecký prezident súčasne priznal, že tak finančná kríza, ako aj problematika utečencov zaťažili nemecko-talianske vzťahy. Európa, a to platí aj pre Taliansko a Nemecko, by sa mala sporiť o ceste z krízy. “Mali by sme sa však pri tom dobre počúvať,” konštatoval Gauck s tým, že obe krajiny zo skúseností vedia, aký nenahraditeľný výdobytok je politické zjednotenie Európy a ako draho sa zaň zaplatilo. 

    Stretnutie oboch štátnikov sa uskutočnilo v rámci nemecko-talianskeho fóra pre dialóg, ktoré vzniklo v roku 2014 a malo by prispieť k zlepšeniu napätých vzťahov. Na podujatí v Turíne sa zúčastnila asi stovka politikov, expertov a predstaviteľov hospodárskej sféry.

    - Reklama -