Voľna z práce si Slováci užijú zrejme menej. Vláda chce zrušiť niektoré sviatky

    0
    Robert Fico komentuje výsledky volieb (Autor: SITA)

    Prvý pokus druhej vlády Roberta Fica o zníženie počtu štátnych sviatkov v roku nevyšiel a tak kabinet dúfa, že sa to podarí v tomto volebnom období. Do programu tento bod navrhuje ministerstvo hospodárstva, ale podľa denníka SME zatiaľ nie je jasné, ktoré sviatky chce minister Peter Žiga zo Smeru rušiť.

    „Vláda pristúpi k zrušeniu niektorých štátnych sviatkov a ich zmenou na pamätné dni tak, aby ich počet bol porovnateľný s okolitými krajinami,“ píše sa v návrhu.

    Pravdou zostáva, že Slovensko je krajina, ktorá má najviac sviatkov spomedzi okolitých krajín. Je ich u nás až 15 a s ich vysokým počtom sú podľa rezortu hospodárstva spojené vyššie náklady pre zamestnávateľov aj výpadky hrubého domáceho produktu.

    Len pre porovnanie, v susednom Česku či Poľsku majú štátnych sviatkov zhodne po 12. Rakúšania sa tešia z 13 dní a Maďari majú len deväť štátnych sviatkov v roku.

    Druhá vláda Roberta Fica chcela v tom čase zrušiť dva štátne sviatky. Išlo o Deň ústavy, ktorý pripadá na 1. september a rovnaký osud mal postihnúť aj Sviatok Sedembolestnej Panny Márie, ktorý je 15. septembra. Po nátlaku katolíckej verejnosti však vláda od plánov upustila.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -