Najvyšší duchovný v Saudskej Arábii znovu udrel. Po výzve na zničenie kostolov či zakázanie šachu teraz varuje moslimské ženy

    0
    Moslimské ženy. Ilustračné foto (Autor: ReproFoto: Youtube)

    Šoférovanie vystavuje ženy zlu. Myslí si to najvyšší saudskoarabský duchovný šejk Abdulaziz bin Abdullah, ako uviedol v rozhovore pre televíziu Almajd, v ktorom spomenul, že ženy by boli v prípade možnosti viesť auto vystavené mužom „slabým na duchu“ a „posadnutým ženami“, ktorí by pre ne mohli znamenať nebezpečenstvo.

    Podotkol tiež, že rodina by nevedela o tom, kde sa žena pohybuje, keby jej dovolila šoférovať bez sprievodu.

    Vedenie motorových vozidiel nie je pre ženy výslovne nezákonné, ale potrebujú na to mať miestne povolenie, ktoré sa ženám nevydáva, a tak je technicky zakázané. Posledná žena, ktorá porušila zákaz šoférovania, bola Loujain al-Hathloulová, ktorá sa vydala zo Spojených arabských emirátov autom do Saudskej Arábie. Vyslúžila si za to desaťtýždňový pobyt vo väzení.

    Napriek tomu je podľa niektorých správ prístup Saudskoarabov k ženám v ostatných rokoch o niečo voľnejší. Napríklad im prvýkrát dovolili voliť a byť volené. Zároveň sa údajne uvažuje o zavedení občianskeho preukazu pre deti vdov a rozvedených žien, ktoré by sa tak mohli prihlásiť do školy a zaregistrovať do zdravotného systému.

    Všeobecne však ochranárska rola muža v saudskoarabskej spoločnosti ďalej pretrváva, ženy stále nesmú cestovať, vydávať sa, získať pas či prihlásiť sa na vysokú školu bez toho, aby im to dovolil príbuzný muž či opatrovník.

    V prípade saudskoarabského veľkého muftiho však nejde ani zďaleka o prvé kontroverzné vyjadrenie. V marci napríklad zakázal moslimom hrať šach, pretože je to podľa neho hra, ktorá vyvoláva nepriateľstvo a nenávisť. V roku 2012 zasa vyzýval na zničenie všetkých kostolov.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    autor: spa

    - Reklama -