Deväťdesiat percent mladých tu schvaľuje teror. Ale islam za to nemôže. Pozrite sa do zlej štvrte v Bruseli

    0
    Bruselská štvrť Molenbeek (Autor: SITA)

    „Naše mestá čelia ohromnému problému, pravdepodobne najväčšiemu od čias druhej svetovej vojny. Ako je možné, že ľudia, ktorí sa tu v Bruseli alebo v Paríži narodili, môžu nazývať hrdinami ľudí, ktorí šíria násilie a teror? To je hlavná otázka, na ktorú musíme hľadať odpoveď,“ tvrdí Goldstein.

    Belgičan novinárom ďalej povedal, že veľa jeho priateľov, ktorí vyučujú v stredných školách v prevažne moslimských mestských častiach Molenbeek a Schaerbeek, sa mu priznalo, že „90 % ich študentov vo veku 17 – 18 rokov označuje páchateľov teroristických činov za hrdinov“.

    Práve Schaerbeek s Molenbeek sú dve bruselské mestské časti, kde mal dvadsaťšesťročný Salah Abdeslam dostatok času a priestoru na to, aby sa spolu so svojou skupinou prívržencov Islamského štátu pripravil na útok na obyvateľov Paríža.

    Populáciu Bruselu tvoria z 25 % vyznávači islamu – 70 % z nich je pôvodom z Maroka a 20 % z Turecka. Etnické skupiny sa držia pohromade a pre kohokoľvek, kto do nich nepatrí, ako sú napríklad príslušníci belgickej polície, je veľmi zložité „pozrieť sa na zuby“ tomu, čo sa tam deje.

    Belgický model integrácie je niečo medzi tým francúzskym, ktorý zhromažďuje všetkých migrantov v oblastiach neďaleko za mestami, a tým britským a americkým, ktorý vytvára drobné komunity vo vnútri samotných miest. „V Bruseli žijú všetci v meste. Uprednostňujeme model založený na diverzite a zmiešavaní rôznych skupín v rámci rovnakých mestských častí,“ uviedol Goldstein.

    „V Molenbeeku a Schaerbeeku však náš model zlyhal. Existujú štvrte, v ktorých ľudia vídajú stále tých istých ľudí, chodia do škôl s rovnakými ľuďmi. Aké majú títo ľudia spojenie so spoločnosťou ako celkom? Hlavným problémom je teda vznik týchto get – problém je v aktuálnej forme mestského rozvoja,“ myslí si náčelník štábu ministerského predsedu regiónu hlavného mesta Bruselu Yves Goldstein.

    Títo ľudia do svojich osemnástich až dvadsiatich rokov nenavštívia žiadne múzeum. Nikdy nevideli Chagalla, Dalího alebo Warhola. Nemajú ani predstavu o tom, čo to znamená o niečom snívať,“ priznal.

    Aj keď belgický úradník označuje za veľký problém ich častú chudobu a nezamestnanosť, pochybenia vidí aj na strane belgických úradov. „Nedávame týmto ľuďom šancu, aby sa naučili myslieť inak, aby videli niečo iné než len ten ich malinký svet,“ pokračoval Goldstein vo výpočte problémov a dodal: „Pre tých teroristov predstavuje náboženstvo len zámienku. Oni v nič neveria, ale islam im dáva možnosť vyjadriť svoju frustráciu.“

    autor: fib

    - Reklama -