VIDEO Bojujú za práva zvierat alebo provokujú moslimov? V Nemecku si aktivisti vymysleli zvláštnu kampaň

    0
    Ilustračné foto (Autor: ReproFoto: Twitter/AG Weserbergland)

    Kampaň má aj svoj vlastný hashtag #HalalChallenge. „Položte bravčové mäso na halal regál a nakrúťte to, zverejnite video na svojom Facebooku, Instagrame, YouTube či kdekoľvek a potom nominujte jedného svojho priateľa, aby vo výzve pokračoval,“ píše sa podľa RT na facebookovej stránke skupiny, ktorá akciu zorganizovala.

    Aktivisti tvrdia, že takýmto spôsobom sa snažia bojovať proti nehumánnosti halal porážky zvierat. „Zvieratá zabíjajú ako psychopati, podrezávajú ich nožmi bez akejkoľvek injekcie či plynu. Snažíme sa to sprostredkovať verejnosti a ukázať, čo v skutočnosti znamená halal. To je naša výzva,“ povedal pre RT jeden z aktivistov a dodal, že výzva podľa nich nemá náboženský podtón, nechcú však, aby náboženské zásady prevážili nad právami zvierat. Zdôraznil však tiež, že skupine sa nepáči, že moslimovia dostávajú v Nemecku čoraz viac práv a výnimiek.

    Zostrih videí od ľudí, ktorí sa do kampane zapojili. Zdroj: YouTube/RT

    Podľa Deutsche Welle je kampaň provokáciou voči moslimom. Množstvo podporovateľov tejto akcie nie je známych pre boj za práva zvierat, ale pre ich angažovanosť v pravicovo orientovaných témach. Napríklad facebooková stránka Blog Dittmer, ktorá kampaň podporuje už od začiatku, sa vyznačuje antimoslimskými príspevkami a jej zakladateľka Melanie Dittmer je v Nemecku známa ako rasistka. Ďalší propagátor akcie je napríklad Dominik Roeseler, ktorý v Nemecku založil skupinu Hooligans proti salafistom.

    Akcia sa na nemeckých sociálnych sieťach stala populárnou a na internete pribúdajú videá, ako ľudia v supermarketoch potajomky premiestňujú mäso z regálov do halal sekcie. „Boj za práva zvierat bol zneužitý ako spôsob, pomocou ktorého napádajú moslimov,“ povedal Reza Kazim z Islamskej komisie pre ľudské práva. „Takéto niečo by si nedovolili napríklad voči židovskej komunite a ich kóšer príprave jedla,“ dodal Kazim. Podľa jeho slov je vedecky dokázané, že halal spôsob porážky je pre zvieratá menej bolestivý než ostatné metódy zabíjania.

    Halal je jedlo, ktoré je pre moslimov vhodné a aj vhodne pripravené. Islam zakazuje konzumáciu bravčového mäsa či alkoholu. Pri halal porážke nesmie byť použitý žiadny druh omráčenia. Zviera sa podreže jedným ťahom noža a následne sa nechá vykrvácať. 

    - Reklama -