Mikloš je znova o krok bližšie k lukratívnemu fleku na Ukrajine. Dopomohol mu k tomu odstupujúci Jaceňuk. Pozrite sa, ako

    0
    Arsenij Jaceňuk, bývalý predseda vlády Ukrajiny (Autor: SITA)

    Jaceňuk odolával nátlaku na svoje odstúpenie od februára, keď jeho kabinet prežil hlasovanie o vyslovení nedôvery. Politická kríza na Ukrajine však narušila vládnucu koalíciu a ešte viac oddialila Kyjev od vyplatenia miliardovej pomoci od Medzinárodného menového fondu (MMF) v rámci záchranného programu. 

    “Rozhodol som sa odstúpiť z postu premiéra Ukrajiny. V utorok 12. apríla predložím v parlamente svoju rezignáciu. Politická kríza v krajine bola vyvolaná umelo. Túžba zmeniť jednu osobu zaslepila politikov a ochromila ich politickú vôľu dosiahnuť skutočné zmeny. Proces transformácie parlamentu prerástol do nezmyselného prešľapovania na mieste,” uviedol Jaceňuk, spresňujúc príčiny svojho rozhodnutia. 

    Politické strany Blok Petra Porošenka a Jaceňukov Ľudový front majú oznámiť vytvorenie novej koalície na budúci týždeň. Jaceňuk vo svojom dnešnom príhovore ďalej uviedol, že jeho strana je lojálna súčasnej koalícii, a hodlá svoj premiérsky post odovzdať predsedovi parlamentu Volodymyrovi Hrojsmanovi. Ten na post budúceho ministra financií navrhuje slovenského politika Ivana Mikloša, ktorý na Ukrajine pôsobí už dlhšie. 

    “Nemôžeme dopustiť destabilizáciu výkonnej zložky počas vojny. To by totiž bolo neodvratné, ak by sa po mojej rezignácii okamžite nevytvorila na Ukrajine nová vláda. Blok Petra Porošenka nominoval na post premiéra Volodymyra Hrojsmana. Od dnešného dňa vnímam svoje ciele v širšom kontexte než ako šéf vlády,” dodal. 

    Jaceňuk sa podľa agentúry DPA chce teraz sústrediť na schválenie nového volebného zákona, ústavných a justičných reforiem, ako aj na zabezpečenie “dohľadu koalície nad smerovaním novej vlády”. 

    Napriek tomu, že kabinet prežil februárové parlamentné hlasovanie o vyslovení nedôvery, dve strany vládnucu koalíciu opustili na protest proti neodvolaniu Jaceňuka, ktorý čelí kritike ohľadom zhoršujúcej sa ukrajinskej ekonomiky a pomalého tempa uplatňovania reforiem. 

    Odchodom dvoch politických subjektov stratila koalícia svoju parlamentnú väčšinu. Ak sa zákonodarcom nepodarí vytvoriť novú koalíciu a dohodnúť sa na voľbe nového premiéra, môže to viesť k predčasným voľbám. Tým sa však prezident Petro Porošenko chce vyhnúť pre obavy z ďalšieho narušenia situácie v krajine. 

    - Reklama -