V sexuálnej výchove a v antikoncepcii cirkev nepopustí… Vo Vatikáne sa radili o rodine, nuž ale bez žien

    0
    Pápež František (Autor: SITA)

    V rovnakom čase, ako poľské ženy protestovali proti úplnému zákazu potratov v krajine, sa najvyšší predstavitelia cirkvi vo Vatikáne radili o rodine a „nie je zbytočné pripomenúť, že bez žien“, píše komentátorka a spisovateľka Zuzana Kepplová v denníku SME.

    V dokumente sa cirkev vyjadrila proti násiliu páchanému v rodinách a pripúšťa, že slovné, telesné a sexuálne násilie páchané na ženách protirečí poslaniu rodiny. Cirkev rovnako odsúdila ženskú obriezku a znevýhodňovanie žien v práci.

    „Ďalšie horúce témy sporu medzi liberálnymi a konzervatívnymi prúdmi sa dočkali mierneho posunu smerom k ľuďom, ktorých situácia – ako to nazval pápež – je „nezvyčajná“. Viac pochopenia, úcty a začlenenia pre rozvedených, gejov a lesby,“ píše Kepplová. Pri téme sexuálnej výchovy a antikoncepie je však cirkev stále neoblomná, aj keď necháva priestor na dialóg.

    Pápež sa tiež vyjadril, že komunity v rôznych oblastiach majú odlišné potreby a tak mnohé rozhodnutia ponechal aj na biskupov. „To by mohlo byť zlou správou pre krajiny, kde lokálna cirkev nie je povestná blízkosťou k životu, aký ľudia žijú. Naopak, snažia sa ho vtesnávať do zužujúcich sa mantinelov. Kde nenapomenú Baku či Kuffu, ale vylúčia Bezáka,“ myslí si Kepplová.

    - Reklama -