Prežiť štyri roky v sýrskom zajatí nie je jednoduché, americký fotograf mal šťastie a môže znova vidieť svoju rodinu aj vďaka českej diplomacii

    0
    Hľadaný fotograf Kevin Patrick Dawes (Autor: SITA)
    Americké úrady pre Washington Post uviedli, že sýrska vláda nikdy neoznámila zadržanie 33-ročného Dawesa, ale údajne ho zadržiavala práve sýrska armáda alebo s ňou spriaznené skupiny. Ministerstvo zahraničných vecí USA uviedlo, že v Sýrii ho odovzdali ruským úradom, ktoré ho následne letecky prepravili preč z krajiny. 
     
    Práve ruská vláda podporuje režim prezidenta Baššára Asada v boji proti militantom z takzvaného Islamského štátu, ale čelí za to zároveň kritike Západu. Konflikt v Sýrii už trvá šiesty rok a koniec je zatiaľ v nedohľadne napriek intenzívnemu bombardovaniu zo strany Ruska aj západných spojencov. 
     
    Dawes sa dostal na slobodu údajne vďaka snahám českej diplomacie, ktorá zastupuje americké zahraničné záujmy v Sýrii. Podľa amerického ministerstva zahraničných vecí USA úzko spolupracujú s Českou republikou aj na prepustení ďalších nezvestných alebo zadržaných Američanov v Sýrii.
     
    Celý text si môžete prečítať v angličtine TU.
     
    - Reklama -