Sudcovia v Bruseli rozhodujú o ďalšom osude Abdeslama. Terorista sa na pojednávaní neukázal

    0
    Pri zatýkaní Salaha Abdeslama (Autor: SITA)

    Abdeslam sa na dnešnom súdnom konaní nezúčastnil, zastupoval ho jeho advokát Sven Mary. Abdeslama držia od jeho zadržania 18. marca v prísne stráženom väzení v Brugách. Je v Belgicku narodeným francúzskym občanom a Francúzsko požiadalo o jeho vydanie na trestné stíhanie v súvislosti so sériou útokov v Paríži, pri ktorých zahynulo 130 ľudí a ďalších vyše 350 utrpelo zranenia. 

    Podľa televízie RTBF by k Abdeslamovmu vydaniu do Francúzska malo dôjsť v najbližších dňoch. Belgické médiá v tejto súvislosti špekulujú o spôsobe, akým belgické úrady Abdeslama prevezú na francúzske územie a odovzdajú tamojším kolegom. Médiá píšu o prevoze pancierovanou dodávkou, mimoriadne dobre zabezpečeným vlakom či vrtuľníkom. 

    Abdeslam bol zrejme jedným z účastníkov týchto útokov, ktoré sa odohrali v kaviarňach a reštauráciách v 10. a 11. obvode Paríža, ako aj v rockovom klube Bataclan a v blízkosti štadióna Stade de France na parížskom predmestí Saint-Denis.

    Po útokoch, z ktorých vyviazol ako jediný živý z členov predpokladaných kománd, Abdeslam ušiel do Belgicka, kde bol zadržaný až v marci – po vyše štyroch mesiacoch strávených na úteku.

    - Reklama -