Fico, vysťahuj sa! Obvinenia z korupcie a potom sa Lipšic s Matovičom pustili do Bugára s Procházkom

    0
    Daniel Lipšic a Igor Matovič (Autor: Reprofoto, TA3)

    Luxusnú rezidenciu Bonaparte, v ktorej majú apartmány špičky Smeru, postavil Ladislav Bašternák, ktorý je označovaný za blízkeho priateľa Roberta Fica. Keď však kriminalisti z finančnej správy v Bašternákovom biznise upozornili na fiktívne vratky DPH, polícia prípad uzavrela tak, že trestný čin sa nestal.

    „NAKA preverovala podnet finančnej správy, že došlo k daňovému úniku dva milióny eur. NAKA to odmietla, čo za fungovania bývalej a dnešnej vlády nie je nič neobvyklé,“ povedal Lipšic s tým, že poškodený subjekt, v tomto prípade štát, by mal podať proti takémuto rozhodnutiu sťažnosť. Finančná správa však takúto sťažnosť nepodala.

    List bývalej zamestnankyne

    Do viacerých redakcií pritom dnes prišiel list, ktorý mala napísať bývalá zamestnankyňa finančnej správy. Tá dôkladne opisuje, čo sa v prípade preverovania krátenia dane vo finančnej správe dialo. List spomína, že na dve zamestnankyne finančnej správy bol vyvíjaný nátlak, aby kauzu zamietli pod koberec. Keď tak urobili, mali byť podľa listu odmenené vyššími funkciami.

    Lipšic a Matovič tvrdia, že sa tak stalo práve pre blízke priateľstvo premiéra Roberta Fica s Ladislavom Bašternákom. Keďže orgány činné v trestnom konaní podľa opozičných poslancov nekonajú, Lipšic s Matovičom chcú podať návrh na zriadenie vyšetrovacích výborov parlamentu.

    Vyšetrovacie výbory by mali mať kompetencie orgánov činných v trestnom konaní. Mohli by si predvolávať svedkov, nechávať si vypracovať znalecké posudky a ich zistenia by boli použiteľné v rámci trestného konania. Podľa návrhu by tretina parlamentu mohla zriadiť výbor, v ktorom by mala paritné zastúpenie koalícia aj opozícia.

    Lipšic konštatoval, že v parlamente dokážu zriadiť vyšetrovacie výbory aj bez Smeru, dodal však, že menšie koaličné strany SNS, Sieť a Most-Híd musia splniť svoje predvolebné sľuby o boji proti korupcii.

    Matovič sa k možnej spolupráci niektorých koaličných poslancov vyjadril skepticky. Pripomenul slová Bélu Bugára, ktorý povedal, že „nebudeme riešiť staré veci“, a využil príležitosť aj na to, aby nazval Radoslava Procházku bezcharakterným. Líder OĽaNO neočakáva, že lídri Siete a Most-Híd sa za vyšetrovacie výbory postavia, dúfa však, že tak urobia napríklad Lucia Žitňanská a František Šebej zo strany Most-Híd.

    Igor Matovič zároveň na tlačovej konferencii vyzval Fica, aby okamžite skončil s prenájmom apartmánu v rezidencii Bonaparte. „Neexistuje žiadna krajina na svete, kde by premiér republiky dobrovoľne obýval byt človeka, ktorého zároveň tento človek kryje pri jeho daňových podvodoch, inak povedané, aby obýval byt, ktorý je postavený z toho, čo ukradol staviteľ ostatným obyvateľom krajiny, ktorej ten premiér vládne,“ povedal Matovič.

    - Reklama -