O islame a Mohamedovi sa budú učiť už aj deti v škôlkach. Pokyny z dielne islamskej komisie posvätilo ministerstvo. Zo škôl pomaly miznú kríže a kresťanské symboly

    0
    Ceuta (Autor: SITA)

    Pokyny, ktoré vypracovala Islamská komisia Španielska, majú deti na štátnych školách a predškolských zariadeniach už od útleho veku učiť o všetkých aspektoch islamskej doktríny, ale aj o kultúre a histórii islamu. To všetko v čase, keď sa zo španielskych štátnych škôl postupne, ale systematicky vytrácajú kresťanské symboly.

    Jasný cieľ

    Z predošlých riadkov sa môže zdať, že španielska Islamská komisia chce na školách a v škôlkach šíriť islam s cieľom radikalizovať spoločnosť, ale opak je vraj pravdou. Tieto opatrenia sú v Španielsku, naopak, prezentované ako spôsob, ktorým sa dá zabrániť deťom a mladým moslimom, aby sa pridávali k teroristom. Práve preto majú byť podľa španielskeho rezortu školstva vystavené „umiernenému“ výkladu islamu už od predškolského veku.

    Cieľom celonárodného projektu, ktorý je podľa organizácie Gate Stone Institute najambicióznejší v Európe, je zaviesť výučbu islamských štúdií na verejných školách po celej krajine. Tento cieľ je však v rozpore s plánmi na sekularizáciu vzdelávacieho systému, ktoré ešte donedávna presadzovala španielska vláda.

    V rámci odsunu náboženstiev miznú zo štátnych škôl po celom Španielsku kríže a ďalšie kresťanské symboly, ktoré museli zmiznúť pod tlakom ochrancov sekulárneho školstva. Teraz je však, zdá sa, všetko úplne inak a o islame sa bude veselo učiť s posvätením tamojšieho ministerstva školstva.

    Zaplatia za učenie o islame

    Kresťanské symboly a učenie zo španielskych škôl pomaly mizne, ale Španieli napriek tomu teraz platia časť zo svojich daní aj za náboženské vzdelávanie mladých moslimov. O islame sa majú podľa pokynov vypracovaných Islamskou komisiou Španielska učiť všetky moslimské deti vo veku od 3 do 18 rokov.

    Vláda pritom dovolila lokálnym moslimským organizáciám, aby zostavovali osnovy, vyberali texty na výučbu o islame a mohli rozhodovať aj o tom, kto bude moslimské deti v tomto smere vzdelávať. Nie je pritom stále dosť dobre jasné, či budú mať španielske úrady aspoň nejaký dozor nad učením o islame na štátnych školách.

    V najväčšej tichosti

    Španielske ministerstvo školstva vydalo pokyny vo veľkej tichosti ešte v druhej polovici marca. Dokumentácia pre učenie islamu na štátnych školách vyšla v troch verziách, pre deti predškolského veku, pre žiakov základných škôl a stredoškolákov.

    Pokyny na vzdelávanie o islame z dielne Islamskej komisie Španielska sú plné fráz, vzletných slov a slovných spojení ako napríklad „spolunažívanie“, „rôznorodosť“, „ľudské práva“, „integrácia“, „sloboda vierovyznania“ či „náboženský dialóg“. Všetky tieto slovné spojenia majú podľa Gate Stone Institute iba vyvolať dojem akejsi „politickej korektnosti“.

    Učte sa, ako žiť podľa Mohameda!

    Deti od troch do šiestich rokov by sa mali v Španielsku podľa najnovších pokynov učiť v rámci vzdelávaní o islame, že „nie je žiaden Boh, ale Alah a Mohamed je jeho prorokom“. V predškolskom veku sa tak majú malí moslimovia žijúci v Španielsku naučiť o Šaháde, teda základoch islamskej viery, ktoré sú jedným z piatich pilierov islamu.

    Na základnej škole potom vzdelávanie podľa pokynov z ministerstva pokračuje a je zamerané na „vštepovanie vedomostí o islamskom náboženstve a kultúrnych textoch“. To má v malých školákoch vzbudiť „zvedavosť voči Koránu v ústnej aj písanej forme“. Samozrejmosťou je potom výučba islamskej poézie, prózy a ďalších textov.

    Moslimské deti v Španielsku by si mali od šiestich do dvanástich rokov zvyknúť „chápať názory prorokovych textov a Koránu“. Pokyny z dielne Islamskej komisie Španielska dokonca povzbudzujú žiakov na základných školách, aby „pomocou rôznych foriem vyjadrenia nasledovali hodnoty popísané Mohamedom“. Na základnej škole by malí moslimovia v Španielsku už mali uznať „Mohameda za jediného proroka vyslaného Alahom a mali by ho akceptovať ako najdôležitejšieho“.

    Po základnej škole by už malo byť všetkým moslimským deťom v Španielsku jasné, že „islam je náboženstvo duchovného, vnútorného, sociálneho alebo komunitného mieru a prorok nás učí žiť v mieri“.

    Moslimskí študenti v Španielsku sa nezbavia výuky o islame ani na vyššom stupni vzdelávania, na ktorom je podľa pokynov ministerstva školstva naplánované ďalšie vzdelávanie o viere moslimov. „Vedieť analyzovať a vysvetľovať postoje Mohameda v konfrontácii s osobnými útokmi a hodnotiť riešenia konfliktov“ sa majú mladí moslimovia v Španielsku učiť od dvanástich do osemnástich.

    Gate Stone Institute v tomto smere pripomína, že nie je stále jasné, či sa budú mladí moslimovia učiť aj o tom, čo sa píše napríklad v piatej Súre (kapitole Koránu), kde sa nachádzajú verše, ako treba zaobchádzať s tými, ktorí sa postavia proti učeniu proroka Mohameda. „Trestom pre tých, ktorí rozpútajú vojnu proti Alahovi a jeho prorokovi nemôže byť nič iné než smrť či ukrižovanie, alebo im budú odrezané ruky aj nohy, alebo budú vyhnaní z krajiny,“ píše sa v preklade 33. verša piatej Súry Koránu.

    - Reklama -