Ďalšie hlavy padajú. Po premiérovi odstúpil aj šéf Transparency international. Panama Papers láme väzy mocným, kto bude ďalší?

    0
    Sídlo právnickej spoločnosti Mossack Fonseca v Paname (Autor: SITA)

    Vďaka obrovskému úniku miliónov dokumentov panamskej právnickej spoločnosti Mossack Fonseca, ktorá pomáhala boháčom a firmám vyhýbať sa pokutám a plateniu daní zakladaním offshoreových spoločností, prišiel o miesto aj šéf čilskej pobočky medzinárodnej organizácie Transparency International (TI).

    Prezident čilskej pobočky TI rezignoval ešte v pondelok po zverejnení dokumentov odhaľujúcich masívne korupčné škandály. Gonzalo Delaveau, bývalý šéf čilskej pobočky TI, bol napojení najmenej na 5 schránkových spoločností založených práve spomínanou spoločnosťou Mossack Fonseca.

    Meno Gonzalo Delaveau je však iba jedným z tisícok, ktoré dokumenty panamskej právnickej firmy obsahujú. Nitky vedú do samotného Kremľa k poradcom Vladimira Putina (O tejto téme sme písali TU) a škandál sa nevyhýba ani Slovensku, kde vedie až do kruhov blízkych premiérovi Robertovi Ficovi (O tejto téme sme písali TU).

    Viacerým svetovým politikom sa už kvôli Panama Papers trasú stoličky. Islandský premiér požiadal o rozpustenie parlamentu a vypísanie volieb.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -