Výmena sa začala. Pakistancov, Afgancov či Konžanov vrátili do Turecka. Odtiaľ poslali sýrske rodiny s deťmi rovno do Nemecka

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Tridsaťdva sýrskych žiadateľov o azyl vstúpilo dnes do EÚ legálne priamo z Turecka po tom, ako lietadlo s nimi pristálo na letisku v Hannoveri. Nemecké ministerstvo vnútra uviedlo, že prednosť dostali deti a rodiny, uviedla tlačová agentúra DPA.

    Fínske ministerstvo vnútra informovalo, že do Helsínk dnes priletelo 11 sýrskych žiadateľov o azyl z troch rodín. Dočasne ich previezli do prijímacieho centra, kým sa rozhodne, kde ich usídlia, uviedla hovorkyňa fínskeho imigračného úradu.

    EK informovala, že ďalšia skupina Sýrčanov z Turecka by mala doraziť v utorok do Holandska.

    Medzičasom guvernér tureckej provincie Izmir, Mustafa Toprak, potvrdil, že z gréckych ostrovov sa priplavili do západotureckého prístavu Dikili tri lode s 202 deportovanými migrantmi, medzi ktorými neboli žiadni Sýrčania.

    Grécke ministerstvo vnútra uviedlo, že z ostrova Lesbos vrátili do Turecka 135 mužov a jednu ženu. Ďalších 66 migrantov – 56 mužov a 10 žien – deportovali z neďalekého ostrova Chios.

    Podľa agentúry AP medzi nimi boli najmä Pakistanci a Afganci a ďalej ľudia z Iránu, Iraku, Indie, Srí Lanky, Bangladéša, Somálska, Konga a Pobrežia Slonoviny.
    O vrátenie do Turecka požiadali tiež dvaja Sýrčania.

    - Reklama -