Výbušné vyhlásenie kardinála: Obvinil Georgea Busha

    0
    Menší utečenecký tábor pre rodiny s deťmi v Ankawe. Ide o kresťanskú štvrť Arbílu, štvrtého najväčšieho mesta v Iraku (Autor: Jan Rychetský)
    Mať tvrdé srdce znamená oddialenie od Boha a stratu vnímavosti voči blížnemu, stratu človečenstva – jedným slovom, je to pohanstvo,“ poukázal kardinál na Európu, ktorá sa podľa jeho mienky dnes nachádza práve v takejto situácii. Namiesto toho, aby sme na seba brali aspoň časť biedy chudobných ľudí, staviame železnú oponu,“ dodal Schönborn.
     
    Kardinálove slová boli ovplyvnené najmä skúsenosťou z jeho nedávnej cesty do irackého Kurdistanu, kde navštívil šesť utečeneckých táborov, v ktorých okrem iného žije aj stotisíc kresťanov ukrývajúcich sa pred bojovníkmi Islamského štátu. Obzvlášť kardinálovi utkvela v pamäti spomienka na chorého moslima žijúceho medzi kresťanskými utečencami v irackom meste Arbíl. Podľa kardinálových slov muž na základe svojej skúsenosti s kresťanmi došiel k názoru, že Ježiš je tým pravým prorokom.
     
    Schönborn vo svojom prejave spomenul aj bývalého prezidenta Spojených štátov Georgea Busha a jeho volanie po pomste, ktoré nasledovalo po útoku na newyorské Dvojičky v roku 2011. Od muža, ktorý sa vyhlasoval za kresťana, som očakával výzvu na pokánie a obrátenie, nie vyhlásenie vojny. Kadiaľ sa potom svet vybral?“ pýtal sa kardinál prizerajúcich. Podľa jeho slov dnes zažívame následky vojen vedených Bushom. Kresťanskí utečenci, ktorých som stretol v Iraku, sú dôsledkom onej reakcie na 11. september,“ dodal.
     
    Ježiš konal inak, na náš nedostatok súcitu reagoval viac súcitne, nie menej. Jeho odpoveďou na násilie konané na ňom bol dar jeho života,“ zakončil svoje vystúpenie kardinál.
     
    Autor: fib
     
    - Reklama -