Azerbajdžan prešetruje smrť dvoch civilistov zo zóny bojov v Karabachu

    0
    Boje proti IS. (Autor: youtube)

    Vo vyhlásení azerbajdžanskej prokuratúry a ministerstva vnútra sa uvádza, že “arménske ozbrojené sily v posledných dňoch hrubo porušili prímerie i medzinárodné právo a z ťažkých zbraní (…) intenzívne ostreľovali obce a civilné objekty ležiace pozdĺž frontovej línie i za jej hranicami”. V dôsledku toho prišli o život dvaja azerbajdžanskí civilisti a desať ďalších ich bolo zranených.

    Ostreľovanie arménskymi jednotkami spôsobilo aj veľké materiálne škody na budovách a infraštruktúre, konštatuje sa vo vyhlásení.

    Boje v Náhornom Karabachu, ktorý je pod vojenskou kontrolou Arménska, ale Azerbajdžan ho považuje za svoje, Arménskom okupované územie, vypukli v sobotu a vyžiadali si najmenej 30 obetí na životoch z radov príslušníkov armád oboch krajín.

    Obe krajiny sa ocitli pod tlakom medzinárodného spoločenstva, ktoré obnovenie bojov znepokojilo a žiadali okamžité zastavenie paľby. Azerbajdžan dnes predpoludním oznámil, že jednostranne zastavuje paľbu, na čo Arménsko reagovalo konštatovaním, že ide o “informačnú pascu”.

    Podľa agentúry RIA Novosti boje naďalej vedú obe strany konfliktu. Nepotvrdené správy hovoria, že obe krajiny do konfliktnej zóny sťahujú posily a armádnu techniku.

    - Reklama -