Ukrajina pod drobnohľadom Rady Európy. Spravodajkyne budú skúmať porušovanie ľudských práv

    0
    Nášivka Ukrajina (Autor: Hans Štembera)

     Účelom ich návštevy je príprava správy týkajúcej sa porušovania ľudských práv na ukrajinskom území, ktoré nie je pod kontrolu vlády, a politických dôsledkov krízy na Ukrajine.

    Becková a Zelienková sa v Kyjeve stretnú s predsedom parlamentu, ministrami zahraničných vecí a vnútra, šéfmi poslaneckých klubov politických frakcií a členmi ukrajinskej delegácie pri PZ RE.

    Naplánované majú aj stretnutia so zástupcami parlamentu krymských Tatárov (medžlis), predstaviteľmi diplomatického zboru, zástupcami občianskej spoločnosti a médií a tiež so svedkami porušovania ľudských práv.  

    V Mariupole sa spravodajkyne stretnú so zástupcami miestnych úradov a medzinárodných organizácií, ľuďmi žijúcimi na územiach kontrolovaných proruskými rebelmi a miestnymi mimovládnymi organizáciami.

    Chcú navštíviť miesta raketových útokov, kontrolné stanovište pre civilistov, ktoré chcú prejsť cez demarkačnú čiaru, a bývalé miesto, kde boli nezákonne zadržiavaní ľudia. V Dnepropetrovsku sa obe predstaviteľky PZ RE stretnú so zástupcami medzinárodných a miestnych mimovládnych organizácií.

    - Reklama -