Prezident sa do funkcie dostal vďaka špinavej manipulácii na internete. Svedectvo hackera, ktorý na celej veci pracoval

    0
    Ilustračné foto: Hackeri (Autor: SITA)

    Svedectvo o tom, že sa mexická hlava štátu dostala do prezidentského kresla vďaka manipulácii verejnej mienky na internete, priniesol pre agentúru Bloomberg hacker Andrés Sepúlveda, ktorý mal pracovať priamo pre ľudí z okolia Nietovej prezidentskej kampane.

    Za úspechom súčasného mexického prezidenta vo voľbách z roku 2012 je podľa kolumbijského hackera temná internetová kampaň, plná lží a osočovania, na ktorej sa mal sám podieľať. „Mojou prácou bolo robiť špinavé operácie psychologickej vojny, propagandy a ohovárania. Jednoducho všetko z odvrátenej strany politiky, o ktorej existencii nikto nevie, ale všetci ju majú na očiach,“ tvrdí 31-ročný hacker.

    Andrés Sepúlveda, ktorý priniesol svedectvo o tom, že mexický prezident údajne vyhral voľby vďaka hackerom a internetovej manipulácii verejnou mienkou, si v kolumbijskom väzení odpykáva desaťročný trest.

    Obvinenia, ktoré priniesol Sepúlveda, ľudia z okolia mexického prezidenta popierajú a tvrdia, že kolumbijského počítačového experta síce najali, ale len na prípravu webového dizajnu v roku 2005. „Je pomätený. Všetko, čo popisuje, je ako z televíznej šou Mr. Robot (Pán Robot),“ uviedol na margo obvinení Juan José Rendón, politický konzultant z Miami, ktorý pracoval na kampani mexického prezidenta.

    „Môžete skutočne meniť vôľu ľudí pomocou sociálnych sietí? Možno na Ukrajine alebo v Sýrii, kde nie sú žiadne alternatívy, ale tu v Amerike, kde sú televízie, slobodná tlač a kampane od dverí k dverám, to nemá až taký vplyv,“ tvrdí Rendón v reakcii na obvinenia z cielenej internetovej manipulácie prezidentskej kampane pre denník The Guardian.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -