Američania budú “rukojemníkmi” proti Rusom, píše denník

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Američania sa rozhodli do Pobaltia vyslať obrnenú brigádu. Stane sa tak v reakcii na neutíchajúci konflikt na Ukrajine. Členské štáty NATO susediace s Ruskom sa obávajú, že by ich mohol postihnúť ukrajinský osud. Spojené štáty preto do regiónu posielajú 4 500 mužov, 90 tankov, 90 moderných bojových vozidiel pechoty a desiatky ďalších strojov.

    „A to je málo, pretože Rusko má len v západnom vojenskom okruhu ekvivalent asi desiatich obrnených brigád. Pobaltie je z vojenského hľadiska jasne najzraniteľnejšia časť NATO. Susedí s Ruskom, jeho spojenie so zvyškom Aliancie navyše komplikuje Kaliningradská oblasť, ruská enkláva, ktorá pobaltské štáty takmer odrezáva od západnej strany. Od ukrajinskej krízy sa Pobaltie cíti silno ohrozené. V tejto situácii by však pomohlo len to, keby sa tam premiestnila desatina americkej armády, čo, samozrejme, nie je možné,“ konštatujú noviny.

    Napriek tomu má vyslanie jednej obrnenej brigády navyše svoj zmysel, a to zmysel odstrašujúci. Rusi si možno rozmyslia ukrajinský hybridný útok, ak budú vedieť, že by mu mohli za obeť padnúť tisíce amerických vojakov. Washington by to zrejme nenechal tak a prišla by zodpovedajúca reakcia. Vojaci USA tak zohrajú predovšetkým rolu dobrovoľných rukojemníkov svojich hostí z Pobaltia.

    - Reklama -