Nechutne šokujúce. Úchylnosť niektorých mierotvorcov z OSN nepozná hraníc. Dievčatká nútili k súloži so psami

    0
    Deti v utečeneckom tábore v Stredoafrickej republike (Autor: SITA)

    Šokujúce svedectvá o tom, čo sa deje v Stredoafrickej republike (SAR), ktorej obyvateľstvo majú chrániť mierové jednotky OSN, prichádzajú postupne od vlaňajška a obvinení zo sexuálneho zneužívania neprestáva pribúdať. Len v SAR riešia úrady vyše stovky takýchto prípadov.

    Podľa hovorcu OSN Stephana Dujarrica sa Organizácia spojených národov zaoberá prípadmi 108 obetí sexuálneho zneužívania. So všetkými obeťami z prefektúry Kemo, južne od metropoly Stredoafrickej republiky (SAR) Bangui, sa už predstavitelia OSN rozprávali. Obvinenia zo zneužívania mierovými jednotkami pochádzajú z rokov 2013 až 2015.

    Zverstvá mierotvorcov

    O hrozných praktikách poniektorých členov mierových jednotiek pôsobiacich v SAR informovala tento týždeň skupina aktivistov s názvom AIDS-Free World (Svet bez AIDS). Práve táto americká skupina ochrancov ľudských práv informovala OSN o prípade štvorice neplnoletých dievčat, ktoré údajne odvliekli na francúzsku vojenskú základňu, zviazali, vyzliekli a veliteľ ich následne prinútili k súloži so psom.

    OSN obvinenia zo zverských praktík zatiaľ nepotvrdila, ale údajne pokračuje vo vyšetrovaní tohto prípadu rovnako, ako pri ostatných obvineniach zo sexuálneho zneužívania páchaného členmi mierových jednotiek.

    Aktivisti z AIDS-Free World tvrdia, že každé zo zneužitých dievčat dostalo za pohlavný styk so psom 5 000 stredoafrických frankov, čo je v prepočte necelých osem eur. Podľa informácií denníka Haaretz jedno zo štyroch dievčat po zneužití zomrelo na neznámu chorobu. Prípad, o ktorom obete svedčili len prednedávnom, sa mal údajne stať ešte v roku 2014.

    Francúzsky veľvyslanec v SAR Francois Delattre označil obvinenia za „šokujúce a ohavné“ a prisľúbil, že ich páchatelia „budú exemplárne potrestaní“, ak sa preukáže ich zodpovednosť za tieto činy.
    (Text  pokračuje pod videom)

    VIDEO Mierové jednotky OSN v Stredoafrickej republike

    Špička ľadovca

    Nejde však len o zverské praktiky, ktoré mierové jednotky OSN údajne uplatňujú na ženách a dievčatách v Stredoafrickej republike (SAR). Alarmujúci je podľa ochrancov ľudských práv aj samotný rozsah sexuálneho zneužívania. Všetkých vyše 100 prípadov sa totiž stalo v SAR medzi rokmi 2013 až 2015, keď mierové jednotky OSN dozerali na dodržiavanie pokoja zbraní v krajine.

    „Je to očividne iba špička ľadovca,“ uviedla Paula Donovanová, zástupkyňa riaditeľa organizácie AIDS-Free World. OSN a jej mierové jednotky sú terčom obvinení zo sexuálneho zneužívania žien a detí v Stredoafrickej republike už mesiace od chvíle, keď sa vlani prevalili prvé škandály. SAR je pritom zmietaná sektárskym násilím už tri roky a na jeho zastavenie mali dohliadať práve mierotvorcovia OSN.

    Obvineniam čelia v jednom z najohavnejších prípadov francúzske jednotky známe ako Sangaris. Práve členovia týchto oddielov operujú v SAR čiastočne samostatne, nezávisle od jednotiek Organizácie spojených národov a teraz čelia obvineniam z toho, že ich veliteľ donútil neplnoleté dievčatá k sexu so psami. 

    Podľa generálneho tajomníka OSN sú správy o zverstvách v SAR šokujúce. „Zásahy medzinárodného spoločenstva pomohli zachrániť SAR pred nevýslovným osudom, ale musíme čeliť faktu, že časť jednotiek, ktoré boli na miesto vyslané, aby chránili ľudí, konala s temnotou v srdci,“ uviedol na margo nových obvinení Pan Ki-Mun.

    Obvinenia zo sexuálneho zneužívania žien a detí počas urovnávania sektárskeho konfliktu v Stredoafrickej republike sú podľa Rady OSN pre ľudské práva vznesené proti členom mierových jednotiek z Francúzska, Gabonu a Burundi.

    Je to na vládach

    Podľa šéfa Rady OSN pre ľudské práva Zeida Ra'ada al Husseina sú to práve vlády jednotlivých štátov, ktoré musia priviesť svoje jednotky k zodpovednosti za ich činy. „V opačnom prípade sa tento desivý kolobeh nikdy neskončí,“ uviedol.

    Po celom svete pôsobí vyše 100-tisíc členov mierových jednotiek OSN, ktorí sú rozmiestnení v 16 krajinách. Alarmujúci je fakt, že zo Stredoafrickej republiky pochádza 25 správ o sexuálnom zneužívaní žien a detí. Len pre porovnanie, z ostatných 15 krajín, v ktorých pôsobia mierové jednotky OSN, hlásia pozorovatelia celkovo šesť správ o sexuálnom zneužívaní, z ktorého sú obvinení zahraniční mierotvorcovia.

    Najnovšie obvinenie zo zverského správania mierových jednotiek pritom pochádza z tohto týždňa. Matka 16-ročného dievčaťa podľa aktivistov z AIDS-Free World prišla na políciu s tým, že člen mierových jednotiek OSN pôvodom z Konga znásilnil v stredoafrickom Bangui jej dcéru. Pri vypočúvaní vojak pred svojím veliteľom priznal, že mal s obeťou niekoľkokrát pohlavný styk a vždy je zaplatil tri až osem eur.

    - Reklama -