Európski moslimovia nenávidia Západ. Zobuďte sa, vyzýva holandský novinár

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Reakcia mnohých európskych intelektuálov ne bruselské útoky bola podľa De Wintera predvídateľná. „Čo sme my Európania spravili našim moslimom?“ pýtali sa politici a novinári po masakri. Niektorí z nenávisti moslimov voči Západu vinia chudobu. Takéto zmýšľanie je však podľa holandského novinára fatálne chybné. V džihádistickom centre Európy – v Molenbeeku – je síce 30-percentná nezamestnanosť, čo je relatívne vysoké číslo na Belgicko, v porovnaní s krajinami južnej Európy však ide o normu. De Winter pripomína, že Španielsko má 50-percentnú nezamestnanosť mladých a menej rozvinutý sociálny štát ako Belgicko, ale španielska mládež sa do vzduchu nevyhadzuje.

    Závratné to nie je ani s chudobou v tejto časti Bruselu. V Molenbeeku nenájdete hladujúcich, bezdomovcov alebo ľudí, ktorým by boli odopierané základné sociálne služby. Oproti Maroku, odkiaľ množstvo obyvateľov Molenbeeku pochádza, je život v „džihádistickom centre“ na vysokej úrovni. Napriek tomu však podľa De Wintera mnohí mladí obyvatelia Molenbeeku moslimského vierovyznania Západ nenávidia, pričom podobnú situáciu môžeme nájsť aj v prípade moslimov v iných krajinách Európy.

    Imigrácia z Maroka a Turecka je, ako píše De Winter, drahá vec, pretože je sprevádzaná vysokou nezamestnanosťou, kriminalitou a poberaním dávok zo strany prichádzajúcich imigrantov a ich potomkov. Tieto javy však podľa holandského novinára nie sú spôsobené, tak ako to tvrdí politicky korektná ľavica, xenofóbiou a rasizmom Európanov, ale ponechaním si kultúrnych návykov, pre ktoré krajiny pôvodu imigrantov zostali v štádiu rozvojových štátov. Ako príklady De Winter uvádza odopieranie práv ženám, patriarchálny machoizmus či prílišnú zbožnosť.

    Holandský novinár zdôrazňuje, že radikalizmus sa netýka iba menšiny európskych moslimov. Zo štúdie nemeckého sociológa Ruuda Koopmansa totiž vyplýva, že takmer 60 percent európskych moslimov odmieta priateľstvo s homosexuálmi, 45 percent z nich si myslí, že Židom sa nedá veriť, a viac ako polovica je presvedčená, že Západ sa snaží zničiť islam. Naopak iba 10 percent kresťanov cíti nenávisť voči moslimom. De Winter preto usudzuje, že skôr než islamofóbia kresťanov je na Západe problémom „západofóbia“ moslimov. „Musíme od nich požadovať, aby ju opustili,“ dodáva.

    Pôvodný článok nájdete TU.

    - Reklama -