Koná inšpekcia i generálny prokurátor, no mimovládka žiada, aby zasiahol aj minister. Pozrite sa, o čo ide

    0
    László Sólymos, podpredseda strany Most-Híd (Autor: SITA)

    Integrovaný záchranný systém a policajti zasahovali na skládke vlani v novembri a z bezprostredného okolia odobrali experti Greenpeace vzorky pôdy a vody, v ktorých sa potvrdil výskyt nebezpečných chemikálií a zakázaných látok. Na skládku síce zakázali voziť ďalší odpad, no podľa hovorkyne Greenpeace Miroslavy Ábelovej “neustále dochádza k porušovaniu zákona a existuje vážne podozrenie, že nebezpečné chemikálie naďalej unikajú von do životného prostredia”.

    Medzi priority nového vedenia Ministerstva životného prostredia(MŽP) by podľa Ábelovej mal patriť najmä boj s klimatickou zmenou, podpora obnoviteľných zdrojov energie, kroky na maximalizáciu vodozádržných opatrení v prípade silných zrážok, znižovanie emisií, zvyšovanie energetickej efektívnosti, ale aj riešenie envirozáťaží, ktoré ohrozujú zdroje vody či analýzy pôvodu znečistenia ovzdušia so zameraním na prach.

    “Nápadov máme dosť, veríme, že ich budeme môcť predstaviť na spoločnom stretnutí, že nadviažeme úspešnú spoluprácu a že ministra budú zaujímať naše návrhy a pripomienky, ktoré by podľa nás zlepšili stav životného prostredia na Slovensku,” zdôraznila. 

    Za dôležité Greenpeace podľa nej tiež považuje vypracovanie novej štátnej environmentálnej politiky, čo sa bývalému vedeniu MŽP za celé štyri roky nepodarilo. “Nová štátna environmentálna politika mohla ako strategický koncepčný materiál nanovo určiť, kde sú priority štátu v oblasti ochrany a tvorby životného prostredia, čo chceme ako štát v tejto oblasti dosiahnuť, v akom časovom horizonte a akými prostriedkami. Žiaľ, nestalo sa,” konštatovala Ábelová, podľa ktorej najvážnejším zlyhaním MŽP pod vedením Petra Žigu bola klimatická politika Slovenska.

    “Myslíme si, že ciele EÚ, ktoré Slovensko na klimatickom summite COP21 v Paríži podporilo, boli slabé a jednoznačne máme na viac. Podpisovaním neambicióznych cieľov krajiny ohrozujú svojich obyvateľov,” vyhlásila. Rovnako neprijateľným bol podľa Ábelovej i postoj Slovenska v rokovaniach o emisných limitoch znečisťujúcich látok z uhoľných elektrární.

    “Výsledkom slabej snahy o ochranu životného prostredia sú európske limity horšie, ako má Čína, Spojené štáty americké či Japonsko. K tomu prispel aj postoj slovenského ministerstva životného prostredia,” uzavrela.

    - Reklama -