Slzný plyn, vodné delá, policajti vs imigranti. Aj takto vyzerá vojnová zóna v Calais dnes

    0
    Ilustračné foto: Zásah policajných jednotiek. (Autor: Reprofoto: Youtube/ODN)

    Mesačná krajina či pustatina. Takto by sa dala opísať lokalita utečeneckého tábora zvaného Džungľa tesne po príchode buldozérov, ktoré provizórne chatrče zrovnali so zemou. Francúzska vláda prijala kontroverzné rozhodnutie a potvrdila, že gigant medzi európskymi utečeneckými tábormi musia zredukovať. Po razantnom zákroku na území tábora ponechali spoločenské zariadenia či mešity.

    „Slzák“ a „studená sprcha“

    Tábor v Calais vyvolával často vlny kontroverzie a médiá zaplavoval správami, ktoré polarizovali spoločnosť a vyvolávali v nej ľútosť, empatiu či dokonca hnev. Pobúrenie, najmä zo strany imigrantov, ktorým sa “Džungľa” stala akýmsi prechodným domovom, vyvolala správa francúzskych úradov, že životnosť „mestečka“ sa blíži ku koncu. Rozsiahlosť “Džungle” nakoniec zredukovali a tisícky prisťahovalcov premiestnili do iných táborov či utečeneckých záchytných centier.

    Pobúrení imigranti dali svoju nespokojnosť s rozhodnutím vlády patrične najavo a nezdráhali sa v rámci protestu použiť aj tie najbrutálnejšie spôsoby, medzi ktoré patrilo napríklad aj demonštratívne zašívanie si úst. Vlna nepokojov a nespokojnosti sa ale so zdemolovaním tábora neskončila.

    Policajti proti imigrantom použili aj slzný plyn. Zdroj: YouTube/RT

    Videá, ktoré dokumentujú súčasnú situáciu v blízkom okolí extábora, pripomínajú doslova vojnovú zónu. Desiatky imigrantov sa potulujú „mesačnou krajinou“ zdevastovaného utečeneckého tábora a v pozadí sa k oblohe vznášajú kúdoly slzného plynu. Na záberoch vidíme aj kordóny policajtov, ktorí sa nežiaduce davy snažia zahnať strieľaním projektilov so „slzákom“. Okrem neho policajné jednotky využili aj vodné delá.

    Imigranti hnaní túžbou dostať sa do Británie neriskujú len vlastné životy, ale aj životy šoférov kamiónov. Zúfalí prisťahovalci sa snažia zastaviť vozidlá mieriace do Anglicka a často sa pri tejto snahe nezdráhajú použiť aj násilie.

    Podobné incidenty v okolí “exdžungle” nie sú žiadnou raritou. Šoféri si užili poriadny hlt adrenalínu aj začiatkom februára, keď cestnú premávku smer Eurotunnel tiež skomplikoval dav utečencov. Tí sa rozhodli kamióny zastaviť spŕškou kameňov či tehál. Kamionisti to na tomto úseku naozaj nemajú ľahké a podobné „útoky“ sú často aj veľkou záťažou na psychiku vodiča. Takýmto príkladom bol aj maďarský šofér Levante Arpad Jeddi, ktorému po viacerých útokoch prisťahovalcov rupli nervy a so svojím ťažkotonážnym strojom si to namieril priamo do skupinky útočníkov.

    Utečenci sa pokúsili dostať na cestu plnú áut. Zdroj: YouTube/Calais Infos Vérités

    Osudný kamión

    Vyhrotená situácia v Calais už priniesla aj svoje obete. Snaha dostať sa do Británie stála život 22-ročného Afganca, ktorého na okraji prístavu zrazil jeden z kamiónov. Po príchode záchranky sa muža nepodarilo resuscitovať. „Kamión, ktorý mal namierené z Calais do Dunkirku, z miesta činu ušiel a v súčasnosti hľadáme šoféra,“ k incidentu sa v oficiálnej správe vyjadrili miestne úrady.

    Pri pokuse prejsť tunelom a prekročiť francúzske hranice prišli o život už v minulosti približne dve desiatky utečencov. S rozpustením tábora “Džungľa” súvisia aj ďalšie incidenty. Napríklad nedávne vysťahovanie niekoľko stoviek prisťahovalcov z improvizovaného parížskeho tábora pod traťou metra na stanici Stalingrad. O problemaike v blízkosti Calais informoval portál RT.

    K podobným incidentom došlo už aj v minulosti. Zdroj: YouTube/RT

    - Reklama -