Deti utečencov čoskoro nastúpia do škôl v Nitre a okolí

    0
    Prezident Andrej Kiska vítal utečencov z Iraku v Humennom (Autor: SITA)

    Kľúčová bude dosiahnutá úroveň vzdelania, v niektorých prípadoch ale deti zaradia do ročníkov podľa veku. “V súlade s platnými všeobecne záväznými právnymi predpismi zaradí riaditeľ základnej školy dieťa po zistení doterajšieho vzdelania, ako aj jeho ovládania štátneho jazyka do príslušného ročníka. V prípade nedostatočného ovládania štátneho jazyka možno dieťa podmienečne zaradiť do príslušného ročníka podľa veku, a to najviac na jeden školský rok,“ informoval  komunikačný odbor rezortu školstva. Následne riaditeľ školy v prípade potreby zabezpečí dieťaťu pedagogického zamestnanca na doučovanie slovenského jazyka.

    Do Nitry a okolia sa v marci presunulo všetkých 149 Iračanov, ktorým udelili azyl na Slovensku. Ide o 25 kresťanských rodín z Iraku, ktoré hovoria po aramejsky, teda jazykom Ježiša Krista. Keby zostali v Iraku, zabili by ich militanti z Daeš. Sú medzi nimi umelci, lekári či programátori. Zhruba tretinu zo 149 imigrantov tvoria deti do 15 rokov. Najprv všetci absolvovali dôkladné bezpečnostné previerky a prešli zdravotnými vyšetreniami, v azylovom tábore v Humennom sa dozvedali informácie o živote na Slovensku a chodili na kurzy slovenského jazyka.

    Koľko detí nastúpi do škôl a škôlok v Nitre, ministerstvo zatiaľ nezverejnilo s odôvodnením, že rezort síce má predbežný zoznam detí podľa veku s návrhom umiestnenia do materskej alebo základnej školy, ich počet ale zatiaľ nie je kompletný, lebo nezahŕňa 15- a 16-ročné deti. Podľa slovenských zákonov trvá povinná školská dochádzka najneskôr do konca školského roka, v ktorom žiak dovŕši 16. rok života.

    V stredu sa na ministerstve školstva konalo pracovné stretnutie s projektovým manažérom presídlenia a integrácie Iračanov v nitrianskom regióne. Ministerstvo mu poskytlo „podkladový materiál obsahujúci hlavne legislatívne a obsahové zabezpečenie výchovy a vzdelávania detí cudzincov v SR“. Deti irackých kresťanov nastúpia aj do cirkevných škôl a škôlok. „Rokuje sa na odbornej úrovni a robí sa všetko pre to, aby sa v priebehu apríla mohlo začať vzdelávanie týchto detí,“ povedal hovorca Nitrianskeho biskupstva Miroslav Lyko. Spresnil, že v priestoroch, ktoré poskytlo utečencom biskupstvo, býva momentálne šesť irackých rodín.

    - Reklama -