Podvrh z Ruska? Streľba do Koránu americkým vojakom pobúrila moslimský svet a pravda je…

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: ReproFoto: youtube)
    Poškodzovanie Koránu streľbou amerického vojaka pobúrilo v septembri 2015 najmä moslimskú komunitu, ale podľa najnovších informácií, ktoré nedávno uverejnila ruskojazyčná verzia britskej spravodajskej stanice BBC, ide o podvrh zo známej dielne „ruských trollov“ v Petrohrade. 

    Pravda či podvrh? 

    Video, na ktorom muž tmavej pleti v uniforme americkej armády strieľa z útočnej pušky údajne do Koránu obletelo svet vlani na jeseň a nenechalo chladných ani predstaviteľov početnej moslimskej komunity v Rusku, ktorí sa ozvali až nezvyčajne nahlas. Na zázname sa však dá nájsť viacero indícií o tom, že ide pravdepodobne o podvrh. 
     
    VIDEO Streľba do po arabsky písanej knihy mužom v americkej uniforme
     
    O tom, že video pravdepodobne nenatočili americkí vojaci po vyplienení akéhosi sídla teroristov, existuje podľa ruskojazyčnej verzie BBC viacero dôkazov. Jedným z nich je nepopierateľný fakt, že muž, ktorý strieľa do po arabsky písanej knihy a trafí len tri z desiatich náboj, podľa komentára len preto, že ide o zbraň ruskej výroby, má veľmi silný prízvuk, ktorý nie je vôbec americký. 

    Niečo na tom nesedí

    Už v popisoch videa je navyše viacero očividných gramatických chýb v angličtine. Preklepy sa však stávajú, ale je tu potom ďalších pár pozoruhodností o pôvode videa, ktoré sa objavilo aj na stránkach pre milovníkov zbraní National Gun Forum
     
    Na stránky portálu National Gun Forum umiestnil video užívateľ Derr86, zhodou okolností zaregistrovaný len 10 dní pred zverejnením videa, a odvtedy už nebol aktívny. Zaujímavý je aj fakt, že muž tmavej pleti s neamerickým prízvukom má na sebe americkú uniformu s púštnou kamuflážou, ktorá sa dá voľne kúpiť v špecializovaných obchodoch. Údajný americký vojak na sebe navyše nemá americkú vojenskú helmu, akú používajú jednotky v bojovom nasadení.
     
    Ďalšou zaujímavosťou pri pôvode videa je meno, na ktoré je registrovaný používateľ Derr86. Podľa zistení BBC ide o používateľa registrovaného v službe Gmail s netradičným menom Mayaese Johnson, ktorý je podľa sociálnej siete Google Plus zamestnaný v strednej škole v Moskve. Tu sa však počet zaujímavostí nekončí. Používateľov, ktorých krstné meno je Mayaese, je na tejto sociálnej sieti približne 50 a viacerí z nich pracujú v tej istej moskovskej strednej škole. 
     
    Pozoruhodné je aj zistenie, že na sociálnej sieti Twitter zdieľali video dva obľúbené účty @ComradZampolit a @NovostiSPb, pričom oba zhodne tvrdili, že muž na videu strieľa do Koránu, aj keď to nikde inde predtým nezaznelo a vo videu to nie je jasne povedané.

    Továreň na trollov 

    Portál Globalvoices v tejto súvislosti pripomína, že účet @NovostiSPb, ktorý sleduje vyše 80-tisíc používateľov Twittera, s obľubou zverejňuje správy zo spravodajského portálu Nevskie Novosti. Práve tento portál údajne patrí ľuďom napojeným na Jevgenija Prigožina. Tento muž je údajne autorom takzvanej „továrne na trollov“, ako niektoré médiá prezývajú Agentúru internetových štúdií v Petrohrade.
     
    - Reklama -