Rusko a Irán sa dohodli na úzkej spolupráci pri riešení situácie v Sýrii

    0
    Zničené sýrske mesto Zará v provincii Homs (Autor: SITA)

    Podľa vyhlásenia Kremľa Vladimir Putin hovoril telefonicky so svojím náprotivkom Hasanom Rúháním o viacerých aspektoch sýrskeho konfliktu, podrobnosti telefonátu však neboli bezprostredne známe. Rúhání vyhlásil, že spolupráca Ruska a Iránu je pre nastolenie mieru v Sýrii kľúčová.

    “Počas prímeria by sa mali politické rozhovory (medzi sýrskymi stranami) urýchliť, nemalo by to však zastaviť boje proti teroristom v Sýrii,” uviedol Rúhání, ktorého cituje agentúra IRNA.

    Sýrska vláda a Západom podporovaná opozícia momentálne vedú mierové rokovania sprostredkované OSN, ktoré sú súčasťou diplomatického nátlaku iniciovaného spoločne Washingtonom a Moskvou so zámerom ukončiť tento päť rokov trvajúci vojnový konflikt s vyše 250 000 obeťami na životoch.
    Kremeľ aj iránska Najvyššia rada národnej bezpečnosti (NSC) zagratulovali Asadovi k úspechu jeho síl pri opätovnom získaní kontroly nad mestom Palmýra, ktoré bolo v područí militantov tzv. Islamského štátu (IS).

    Sýrske vládne sily výrazne podporované ruským vojenským letectvom vytlačili džihádistov z tohto púštneho mesta v nedeľu. Fundamentalisti v ňom zničili mnoho antických pamiatok.

    - Reklama -