Čínskeho vodcu privíta v Prahe aj bilbord s dalajlámom a Havlom

    0
    Praha a otužilci pod Karlovým mostom (Autor: SITA)

    Vlajky opäť visia na verejnom osvetlení na Chotkovej, Jelenej, Európskej ulici a na ulici Mariánske hradby. Zadávateľom vyvesenia vlajok je Zmiešaná česko-čínska komora vzájomnej spolupráce, ktorú vedie exminister obrany ČR Jaroslav Tvrdík.

    Čínske vlajky zatiaľ neznámi páchatelia poškodili kraslicami naplnenými šedou a modrou farbou. Pražská polícia podľa dnešného vyjadrenia svojho hovorcu po páchateľoch naďalej pátra, pričom známa ešte nie je ani vzniknutá škoda. Už v noci na piatok zadržali policajti 33-ročného muža, ktorý zo stĺpu na Európskej ulici odrezal dve čínske vlajky.

    Na ceste z letiska k Pražskému hradu sa dnes objavil tiež mobilný bilbord s tibetským dalajlámom a bývalým českým prezidentom Václavom Havlom. V češtine a angličtine je na ňom nápis: Tu sú doma títo páni. Bilbord pripravil Spolok pre výstavbu sochy Václava Havla ako reakciu na návštevu čínskeho prezidenta a vlajkovú výzdobu v pražských uliciach.

    Mestská štvrť Praha 6 vyvesila pri tejto príležitosti na svojej radnici tibetskú vlajku. Tamojší starosta Ondřej Kolář kritizoval umiestnenie čínskych vlajok a uvítacích bilbordov. Pred čínskou ambasádou od rána ticho protestuje zhruba 15 aktivistov z Čínou zakázaného hnutia Falun Gong. V súvislosti s návštevou Si Ťin-pchinga sa chystajú aj protestné akcie.

    Na incident s poškodenými vlajkami zareagoval dnes aj čínsky štátny denník Global Times, podľa ktorého v Česku napriek politickej transformácii stále existuje niekoľko ideologických aktivistov zaoberajúcich sa ultrapravicovou politickou kampaňou. Podľa denníka incident ukazuje na “veľké chyby pražskej polície a na skryté nepriateľstvo v českej spoločnosti”.

    Global Times píšu tiež o význame, aký ČR prikladá vzťahom s Čínou, a tvrdí, že sa ČR vymanila z ideológie, ktorá prevládala v jej zahraničnej politike po rozpade Sovietskeho zväzu. Dôkazom tejto novej politiky bola podľa denníka prítomnosť českého prezidenta Miloša Zemana na vlaňajšej vojenskej prehliadke v Pekingu pri výročí ukončenia druhej svetovej vojny.

    Najdôležitejším výstupom trojdňovej návštevy čínskeho prezidenta v Česku má byť podľa spravodajského servera Novinky.cz vytvorenie strategického partnerstva medzi Prahou a Pekingom, ktoré by malo v budúcnosti zabezpečiť prílev čínskych investícií. Lietadlo so Si Ťin-pchingom má dosadnúť na pražskom Letisku Václava Havla približne o 14. h.

    - Reklama -