Belgické úrady už jedného z útočníkov mali. To, že je terorista, ich presvedčilo, až keď sa na letisku vyhodil do vzduchu

    0
    Člen ISIS (Autor: Jan Rychetský)

    Spravodajské služby už dávno preukázali, že medzi džihádistami z Islamského štátu je veľké množstvo osôb s britským, francúzskym či belgickým občianstvom. Ide často o osoby narodené v Európe, ktoré patria k druhej, tretej generácií potomkov, ľudí, ktorí pricestovali do Európy z moslimských krajín. Časť týchto ľudí je frustrovaných zo svojho životného neúspechu a zmysel života nájdu v úteku do Sýrie či Iraku, následnom teroristickom výcviku a návrate do Európy vykonať teroristický čin, komentuje Daniš na portáli aktuality.sk.

    Celú takúto trasu zabezpečujú prevádzači, akými bol aj Salah Abdeslam z Bruselu, ktorý následne vycvičených európskych džihádistov v migračnej vlne posiela späť do Európy. Takýmto spôsobom sa stratia v dave a bez kontroly úradov sa dostanú naspäť do krajiny, kde majú občianstvo. S pomocou Abdeslama sa do Európy zo Sýrie vrátil aj minimálne jeden zo samovražedných útočníkov, ktorý sa v utorok vyhodili do vzduchu na bruselskom letisku.

    Daniš tiež poukazuje na neschopnosť európskych tajných služieb, ktoré by podľa neho mali koordinovať svoju činnosť v rámci jednej veľkej tajnej služby s celoeurópskou pôsobnosťou, pričom by sa informácie o hrozbe terorizmu z národných úrovní medzi tajnými službami navzájom zdieľali. Neschopnosť tajných služieb poukazuje príbeh jedného z bruselských útočníkov, ktorého pri ceste späť do Európy zadržali turecké úrady ako človeka, ktorý bojoval v Sýrií za Islamský štát a odovzdali ho do Holandska, odkiaľ ho presunuli do Belgicka, kde ho belgické úrady prepustili na slobodu, lebo podľa nich neboli preukázané jeho väzby na islamistov.

     

     

    - Reklama -