Bulharský pohár trpezlivosti zdá sa pretiekol. Na hraniciach s Gréckom plánujú plot

    0

    Bulharský parlament vo februári odhlasoval, že polícii bude pri strážení štátnych hraníc s Gréckom, členským štátom Európskej únie, pomáhať armáda. Má sa tým predísť prílevu migrantov, ktorému čelia niektoré susedné krajiny Bulharska. Bulharsko-grécke hranice sa tiahnu v dĺžke približne 500 kilometrov na juhu tejto krajiny. 

    “Hlavná hrozba prichádza od gréckych hraníc. Sú veľmi dlhé a nechránené. Obávame sa, že grécka vláda už niekoľko uplynulých mesiacov nepristupuje k patričným opatreniam. Sme preto v prípade potreby pripravení vystavať oplotenie,” uviedol dnes v parlamente Borisov. 

    Bulharsko so svojím západným susedom Macedónskom vykonali tento mesiac vzdušné a pozemné operácie pozdĺž spoločných hraníc so zámerom zabezpečiť ich kontrolu v reakcii na zvýšený prílev migrantov. 

    Výstavbu oplotenia na bulharských i macedónskych hraniciach s Gréckom, ktoré by obmedzili počet migrantov prúdiacich do Európy, podporil aj maďarský premiér Viktor Orbán. Bulharsko v novembri 2013 začalo stavať oplotenie s ostnatým drôtom na svojich hraniciach s Tureckom. Z plánovaných 166 kilometrov tohto plota sa dosiaľ zrealizovalo takmer 100 kilometrov.

    - Reklama -