Figeľ sa tvrdo pustil do Bugára: KDH by na toto nikdy nepristúpilo

    0
    Ján Figeľ, bývalý predseda KDH (Autor: SITA)

    Figeľ uviedol, že keby bolo KDH v parlamente, usilovalo by sa o účasť vo vláde. Bélovi Bugárovi však vytýka nedostatok principiálnosti a zodpovednosti. Rokovania o vláde boli podľa jeho názoru prirýchle, povrchné a v konečnom dôsledku viedli k nevyváženej tretej Ficovej vláde.

    Kádehák sa domnieva, že Bugár mal Smer na tácke a nebol odkázaný na rýchle a bezpodmienečné dohody. Kresťanskí demokrati by vraj so Smerom vyrokovali viac ministrov a aj inú skladbu moci. „Vláda je totálne nevyvážená z hľadiska vplyvu,“ tvrdí.

    Figeľ zároveň konštatuje, že KDH by sa pokúsilo najskôr rokovať s pravicou. „Viem si predstaviť oveľa zásadnejšie rokovania, ktoré by skúsili aj pravicovú alternatívu, ktorá by mohla potvrdiť, na čom vlastne záleží takzvaným štandardným stranám, na čom spočíva ozdravenie Slovenska. Lebo to je podstatné, nie kreslá a funkcie. A ak by sa to naozaj nepodarilo, kompromis by musel byť vyvážený a dobrý pre Slovensko. Toto je možno výhodné pre zúčastnené strany. Ale ľudia sú sklamaní, mnohí sa cítia zradení a podvedení a to nie je dobré. Na tomto rastie frustrácia a na sklamaní a skepse rastú radikáli a extrémisti,“ povedal pre Denník N bývalý eurokomisár. 

    - Reklama -