Kerry s Lavrovom znova o prímerí Sýrii. Ešte je tu však Putin

    0
    Sergej Lavrov a John Kerry (Autor: SITA/AP)

    Počas svojej tretej návštevy Ruska v priebehu roka rokoval Kerry so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom a neskôr sa má stretnúť aj s prezidentom Vladimirom Putinom. 

    Vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom sa v ostatných rokoch v dôsledku konfliktov na Ukrajine a v Sýrii zhoršili, avšak podľa Kerryho každá jeho návšteva do určitej miery prispela k ich normalizácii. 

    Podľa ruského ministra zahraničných vecí priniesla americko-ruská spolupráca pozitívne výsledky najmä v Sýrii, kde od 27. februára platí prímerie sprostredkované Spojenými štátmi a Ruskom, a to aj napriek tomu, že obe veľmoci stoja v sýrskom konflikte na opačnej strane. Moskva podporuje režim prezidenta Bašára Asada, zatiaľ čo Spojené štáty stoja na strane povstalcov bojujúcich za jeho zvrhnutie. 

    Sýrske prímerie sa nevzťahuje na tie skupiny, ktoré Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) označila za teroristické. Ide najmä o Islamský štát (IS) a Front an-Nusra. V súvislosti s utorňajšími útokmi v Bruseli, ku ktorým sa prihlásil IS, Kerry v dnes zverejnenom rozhovore pre ruské médiá uviedol, že každá krajina musí urobiť, čo je v jej silách, aby prispela k zničeniu tejto extrémistickej organizácie.

    - Reklama -