Nominácie SNS vyvolávajú množstvo otáznikov. Chýbajú Dankovi odborníci?

    0
    Predseda NR SR a SNS Andrej Danko (Autor: SITA)

    Podľa Denníka N nie je víťazom volieb len Smer, ale podľa rozdelenia nových postov vo vláde aj SNS. Denník tiež píše, že SNS si presadila aj vplyv na tajnú službu SIS. Andrej Danko však tieto informácie poprel a povedal, že nového šéfa bezpečnostnej služby nominoval premiér. Problematické boli aj nominácie Petra Gajdoša za ministra obrany, pretože je známy vzťahom k Rusku, a Gabriely Matečnej za šéfku pôdohospodárstva. Matečná totiž podpísala podozrivé prevody pozemkov, píše Denník N.

    Sekundovať ministrovi zahraničných vecí bude neznámy, iba 29-ročný Lukáš Parízek, tiež nominant SNS. Parízek doteraz s diplomaciou mnoho skúseností nemá. Denník N uvádza, že sa o ňom vie iba to, že študoval v Moskve. „Je veľmi znepokojivé, že strana, ktorej predstavitelia sú známi svojimi proruskými vyjadreniami a nechuťou k Aliancii, teraz prebrala zodpovednosť za vzťah Slovenska k Aliancii. Veľmi ľahko sa môže skončiť blamážou a stratou dôveryhodnosti medzi partnermi,“ povedal pre Denník N riaditeľ CEPI Milan Nič.

    K vymenovaniu Parízka sa denníku vyjadril aj koaličný poslanec František Šebej. „Nemohol som s tým však nič urobiť, taká bola koaličná dohoda. Budem však reagovať na akúkoľvek odchýlku v našich zahraničnopolitických prioritách, a to razantne a nahlas,“ povedal poslanec za stranu Most.

    Ďalším sporným nominantom SNS je aj Rudolf Urbanovič. Vymenovaný bol na post štátneho tajomníka ministerstva vnútra. Urbanovič sa na svojej internetovej stránke viackrát vyjadril o Rómoch a Maďaroch v negatívnom svetle. Písal, že Rómovia majú nárok na dávky iba v prípade, že si ich odpracujú. „Lepšie žiť, to neznamená lepšie kradnúť, klamať, podvádzať a predovšetkým hrať sa na chudákov, ktorým celý svet ubližuje,“ cituje Urbanovičove vyjadrenia na adresu Rómov žijúcich v zahraničí Denník N. Urbanovič sa ohradil, že Rómov nekritizoval, ale hovoril o tom, ako ich problémy riešia v zahraničí. Podľa Denníka N sa Urbanovič, ktorý je viceprimátor Liptovského Mikuláša, vyjadril, že dúfa, že snaha SMK o autonómiu juhu sa nikdy neuskutoční.

    - Reklama -