Utečencov budeme prijímať aj naďalej. Komisia v tom má jasno. Utečenci utekajú pred takým istým terorom

    0
    Imigranti prekračujú grécko-macedónsku hranicu (Autor: Reprofoto, Daily Mail)

    Eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos reportérom v Bruseli povedal, že EÚ čelí dvom súbežným, ale jasne oddeleným krízam v oblastiach bezpečnosti a migrácie, ktoré si netreba zamieňať. “Tí ľudia, ktorí prichádzajú k našim brehom, utekajú pred rovnakým terorom, ktorý nás zasiahol tu, v srdci Európy. Urobiť si nepriateľov z tých, ktorí hľadajú ochranu, by znamenalo ustúpiť nenávisti a nejednote, ktoré sa teroristi usilujú zasiať,” povedal Avramopulos.

    Proti ukazovaniu prstom na utečencov sa vyslovila aj eurokomisárka pre rozpočet a ľudské zdroje Kristalina Georgievová. “Zostaneme naďalej otvorení a tolerantní, chápajúc, že náboženskí extrémisti nehovoria za celé náboženstvo a mnohí z tých, ktorí hľadajú v Európe útočisko, utekajú pred tými istými extrémistami, ktorí nás zasiahli tu, v Bruseli,” citovala ju tlačová agentúra DPA.

    Avramopulos zdôraznil, že vlády EÚ musia posilniť spoluprácu svojich tajných služieb, zakročiť proti predaju zbraní a sfalšovaných, a odcudzených osobných dokladov na čiernom trhu, a sprísniť kontroly na vonkajších hraniciach EÚ. V utorok vydal britský europoslanec za euroskeptickú stranu UKIP Mike Hookem vyhlásenie, v ktorom tvrdil, že teroristické útoky v Bruseli sú “výsledkom voľného pohybu osôb v Schengene a laxných pohraničných kontrol”. Citoval odhad Europolu, podľa ktorého sa v EÚ voľne pohybuje asi “5000 džihádistov” zo Sýrie, vrátane 94 v bruselskej štvrti Molenbeek s napojením na novembrové útoky v Paríži.

     

    - Reklama -