Je to možné? Taká drzosť. V školách chcú zaviesť vyučovanie arabských číslic. „Nesmrdí“ na tom niečo?

    0
    Relácia českej detskej televízie Matýsek TV. (Autor: Youtube/MatysekTV)

    Vývoj súčasnej geopolitickej situácie, ale aj vďaka mediálnej masáži niektorých rizikových tém sa človek pomaly stáva automaticky alergický na všetko „blízko východné“ či arabské. Tohto faktu využila aj česká „detská“ televízia Matýsek v jednom z ich online skečov.

    Nepotrebujeme ich

    Online televízia Matýsek TV je pomenovaná podľa Domu detí a mládeže Matýsek Napajedla v Českej republike a je tvorená prevažne deťmi. Ich najnovšia „reportáž“ sa nesie v štýle slovenskej relácie Aj múdry schybí. Detský moderátor sa náhodných okoloidúcich opýtal či súhlasia s tým, že v škole chcú údajne zaviesť výučbu arabských číslic. Pre upresnenie treba povedať, že práve čísla, ktoré poznáme ako „naše“ sú práve arabské.

    „To by teda nemalo byť, nesúhlasím s tým,“ hovorí rozhorčene v úvode videa jeden z respondentov. „Je to blbosť,“ povie „z fleku“ staršia pani a ihneď ju doplní pán: „To je nezmysel, arabčinu nepotrebujeme.“ Jeden z mála okoloidúcich sa k zavedeniu arabských číslic do škôl vyjadril aj pozitívne. „Keď to bude pre decká dobré, tak prečo nie?“ prehlásil.

    „Je to také zvláštne a v súvislosti s danou situáciou, ktorá práve panuje… nie že nezmyselné, ale skôr také blbé. Nemám na to pozitívny názor, keď to teraz počujem,“ krúti hlavou ďalší z respondentov.

    Ako aj upozorní „moderátor“ relácie, tak okrem tých čo v tomto „teste“ pohoreli, našla sa aj jedna svetlá výnimka v podobe správnej odpovede. „Ja si ale myslím, že to nie je nič nové, pretože arabské číslice používame už niekoľko storočí,“ vyhlásíl starší pán.

    Záhadné arabské čísla

    Arabské číslice (výnimočne nazývané hindské číslice, alebo indo-arabské číslice) tvoria dnes najrozšírenejší systém symbolického zápisu čísel, ktorý je používaný aj v slovenčine a češtine.

    Systém má napriek svojmu názvu pôvod v Indii. Do Európy sa dostal vďaka arabským matematikom a astronómom, od čoho pochádza dnešné označenie. O ich rozšírenie v Európe sa zaslúžil taliansky matematik Leonardo Fibonacci, ktorý ich propagoval vo svojej knihe Liber Abaci z roku 1202. Európsky tvar číslic sa postupne vyvíjal až do dnešnej podoby. V arabskom svete sa paradoxne pre číslice používajú odlišné znaky.

    Anketa českej detskej televízie Matýsek. Témou boli: arabské číslice. Zdroj: Youtube/MatysekTV

    - Reklama -