Šokujúci dokument o Saudskej Arábii. Takto brutálne sa správa údajne najbližší spojenec Západu

    0
    Poprava v Saudskej Arábii. (Autor: Reprofoto/Youtube)

    Niektoré zábery pripomínajú skôr raný stredovek ako 21. storočie v krajine, ktorá patrí vďaka nevyčerpateľným zásobám ropy k najbohatším na svete. Luxusné nákupné strediská, obľúbené turistické letoviská a rozprávkové sídla saudskoarabských šejkov však úplne neodrážajú realitu. Na záberoch tajne natáčaného dokumentu je napríklad vidieť päť mŕtvych tiel visiacich medzi dvoma žeriavmi. Telá patrili skupine lupičov, ktorých popravili na verejnosti a ich telá niekoľko dní ponechali ako varovanie ich prípadným nasledovníkom.

    Poprava ženy, ktorá mala zabiť svoje nevlastné dieťa. Zdroj: YouTube/Wellfedamerican

    Na inom zábere sa zase koná poprava ženy, ktorá údajne zavraždila svoju nevlastnú dcéru. Ženu násilím vláčia k okraju cesty, kde je obkľúčená štyrmi policajtmi. V zúfalstve kričí, že tento čin nespáchala, ale „saudskoarabská spravodlivosť“ nepozná zľutovanie. Po bleskovom sťatí hlavy ženin krik razom utíchol. „V dokumente sa tiež diváci oboznámia s veľkým verejným priestorom v hlavnom meste Rijáde, kde sa pravidelne konajú popravy. Je tu vybudovaný drenážny systém, ktorý slúži na zmývanie krvi popravených,“ o problematike informoval britský denník Daily Mail.

    Dokument tiež ukazuje, akým spôsobom sa na verejnosti zaobchádza so ženami, ktoré v Saudskej Arábii považujú za občanov druhej kategórie. Polícia ženy nemilosrdne bičuje za akýkoľvek skutočný či domnelý priestupok. V jednom zo šokujúcich záberov je počuť nárek ženy zrazenej bezdôvodne k zemi. „Rovnako bezdôvodné je napadnutie ženy mužským zákazníkom v supermarkete. Najprv ju brutálne tlačí k zemi a potom od nej odchádza, akoby sa vlastne nič nestalo. Z mnohých desiatok záberov je zrejmé, že v krajine vládne tuhá diktatúra,“ konštatuje Daily Mail a čuduje sa, prečo krajinu považujú za blízkeho spojenca Veľkej Británie.

    Byť zlodejom v Saudskej Arábii sa nevypláca. Zdroj: YouTube/Truthloader

    Ako Daily Mail uvádza, v Saudskej Arábii môže mať najmenšia kritika vládnuceho režimu za následok bičovanie či dlhé obdobie odňatia slobody. „Ako tvorcovia dokumentu zmieňujú, v krajine sa v priemere koná jedna verejná poprava denne. Na dodržiavanie poriadku dohliada náboženská polícia, ktorá neustále obchádza v uliciach a nákupných centrách. Rúhanie sa trestá ukameňovaním, krádeže amputáciou končatiny. Za urážku islamu môže byť človek odsúdený na desať rokov väzenia alebo tisícke rán bičom,“ informuje Daily Mail s tým, že svet o týchto krutostiach veľa nevie, lebo novinári nemajú možnosť v krajine slobodne natáčať.

    Dokument sa v prísnom utajení natáčal šesť mesiacov; vedľa saudskoarabských aktivistov sa na ňom podieľali britské komerčné televízie ITV a niekoľko amerických televízií. „Po zverejnení časti filmu sa už Loujain al-Hathloulovej, aktivistke bojujúcej za práva žien, vyhrážali smrťou,“ píše britský denník a poukazuje na masívne šírenie nenávisti v tunajších mešitách. „Židia vraj zneužívajú a ohrozujú krajinu, ale Alah ich konania zastavil a zoslal na ne mučenie a ďalšie hrôzy. Nenávisti sa však učia aj deti v školách. Istý 14-ročný chlapec na kameru hovorí, že by mali byť kresťania do jedného vyhubení. Ten istý osud by mal podľa jeho názoru stihnúť aj šiítsku menšinu,“ uzatvára Daily Mail s tým, že po zhliadnutí šokujúceho dokumentu je najvyšší čas prehodnotiť vzťahy medzi Veľkou Britániou a Saudskou Arábiou.

    Verejné popravy v Saudskej Arábii nie sú nijakou raritou. No ich točenie je prísne zakázané. Zdroj: YouTube/TheLipTV2

    - Reklama -