V Rusku vedú vyšetrovanie voči Savčenkovej sestre. Neuveríte, čo je za tým

    0
    Nadija Savčenková (Autor: SITA)

    Ruský denník Kommersant napísal, že vyšetrovatelia až štyri mesiace po tom, ako sa skutok údajne stal, nedávno v kauze Very Savčenkovej vypočuli svedkov – advokátku jedného z obvinených Ukrajincov i jeho samotného. 

    Advokát Very Savčenkovej Mark Fejgin tvrdí, že jeho mandantka “neurážala sudcu, len si prosto niečo hundrala popod nos a za to ju vyviedli zo súdnej siene a ešte aj začali stíhať”. Dodal, že Savčenková sa od toho dňa do Grozného nevrátila a “ani to nemieni urobiť”. 

    Fejgin je presvedčený, že trestné stíhanie voči Vere Savčenkovej sa začalo len pre to, aby sa nemohla zúčastňovať na procese s Ukrajincami súdenými v Groznom, pretože ako verejná ochrankyňa mohla ich advokátom v procese poskytnúť významnú podporu a “sudca sa rozhodol zabrániť tomu”. Súd pritom s účasťou Savčenkovej v procese súhlasil. 

    Súd v Groznom sa od augusta 2015 zaoberá prípadom dvoch Ukrajincov, ktorú sú obvinení z účasti na bojoch proti ruským vojakom v Čečensku v 90. rokoch. Ukrajinci údajne bojovali na strane čečenských povstalcov. Agentúra UNIAN napísala, že jedného z Ukrajincov “uniesli v marci 2014 ruské tajné služby” a druhého zadržali v auguste 2014 v ruskom meste Oriol. 

    Ruský súd v Rostovskej oblasti uznal za vinnú sestru Very Savčenkovej Nadijou, ktorá bola obvinená zo smrti dvoch ruských novinárov a nezákonného prekročenia hraníc. 

    Savčenková svoju vinu odmieta. Ruská prokuratúra však považuje jej vinu za dokázanú a žiada pre ňu 23 rokov väzenia. Kyjevská vláda ako aj Západ označujú Savčenkovej kauzu za politicky motivovanú a žiadajú, aby ju Rusko vydalo na Ukrajinu. 

    - Reklama -